Afgan Barışı: ABD ve Taliban Katar'daki Tarihi Anlaşmayı İmzalamaya Hazırlanıyor

ABD’nin en uzun savaşı nihayet sona yaklaşıyor olabilir.

29.02.2020-12:52 - (Son Güncelleme: 29.02.2020-13:32) Afgan Barışı: ABD ve Taliban Katar'daki Tarihi Anlaşmayı İmzalamaya Hazırlanıyor

ABD ve Taliban, “sonu olmayan savaşı” nihayete erdirmek için cumartesi günü barış anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Anlaşmanın imza törenine farklı ülkelerin dışişleri bakanları da dahil olmak üzere elli ülkeden temsilcinin katılması bekleniyor.

Başkan George W. Bush'un 11 Eylül 2001 saldırılarına yanıt olarak bombalama emri vermesinden bu yana 18 yıldan fazla bir süredir yaşanan çatışmaları nihayete erdirecek olan anlaşma, ABD birliklerinin geri çekilmesi için zemin hazırlayacak.

Bugün gerçekleşecek olan tören, muazzam bir kan ve para kaybının potansiyel sonuna da işaret ediyor. ABD bu savaş için 750 milyar dolardan fazla para harcadı ve savaşta her iki tarafta da on binlerce can kaybı ve yaralanma yaşandı.

Katar'ın başkenti Doha'da, Amerika'nın en iyi diplomatı Taliban liderleriyle bir araya gelecek.

TRUMP: ANLAŞMA 'İLERİYE GİDEN GÜÇLÜ BİR YOLU' AYDINLATACAK

ABD Başkanı Trump cuma günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ABD adına şahsen imzalayıp imzalamayacağını belirtmezken anlaşmanın imzalanmasına “tanıklık edeceğini” kaydetmişti.

Afganistan’daki ABD birlikleri anlaşma sonrası ileriki haftalarda 13.000'den 8.600'e düşürülecek. Askerlerin sayısının daha da düşürülmesi durumu, Taliban'ın ABD tarafından belirlenen olan bazı terörle mücadele koşullarını yerine getirmesine bağlı olacak.

Trump, bu yıl yeniden seçilmeyi hedeflerken, askerleri Orta Doğu'dan eve getirme sözünü yerine getirmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında, bir dizi yeni Taliban saldırısından sonra Taliban ile bir anlaşma yapılması gerektiğini duyurmuştu. Bu duyurudan sonra özel elçisi Zalmay Khalilzad'ın başkanlığında yapılan anlaşma görüşmelerini destekledi.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir açıklamada Trump cuma günü, Taliban ve Afgan hükümetleri anlaşmada yer alan taahhütleri yerine getirirse, “Afganistan'daki savaşı sonlandırmak ve askerlerimizi eve getirmek için güçlü bir yolumuz olacak” dedi.

Trump, “Bu taahhütler, El Kaide, IŞİD ve bize zarar vermek isteyen diğer terörist gruplardan arınmış yeni bir Afganistan'da kalıcı bir barış için önemli bir adımdır” dedi.

Anlaşma uyarınca Taliban, aşırılık yanlılarının ülkeyi ABD'ye veya müttefiklerine saldırmak için bir alan olarak kullanmalarına izin vermemeye söz veriyor. Ancak ABD'li yetkililer, Taliban’ın yükümlülüklerini yerine getirecekleri konusunda emin değil.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal