ABD'den İsrail'e 38 Milyar Dolar Yardım

ABD Dışişleri Bakanlığı, önceki ABD Başkanı Barack Obama'nin  2016 yılında imzaladığı İsrail'e 38 milyar dolarlık güvenlik hibesinin yeni mali  gerçekleşeceğini belirtti.

02.10.2018-10:46 - (Son Güncelleme: 02.10.2018-10:28) ABD'den İsrail'e 38 Milyar Dolar Yardım

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan yazılı açıklamada, Obama zamanında imzalanan ve İsrail'e 38 milyar dolarlık askeri destek için 10 senelik mutabakat zaptını hatırlatarak, Başkan Donald Trump'ın bu anlaşmayı devam ettireceğini ifade etti.


Nauert tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"İmzalanan mutabakat zaptına göre ABD, önümüzdeki 10 senede İsrail'in güvenliğini yükseltmek ve ikili ilişkilerimizi sağlama almak için İsrail'e yabancı askeri finansman bünyesinde 3,3 milyar dolar, füze savunması ve kooperatif programlar için ise 500 milyon dolarlık finansal yardımda bulunacak.

Bölgede sık sık tehditlere ve özellikle İran saldırılarına karşı durmaya çalışan İsrail, ABD'nin kıymetli ve yetenekli bir dostudur. ABD ise İsrail'in kendini savunma hakkını şartsız bir şekilde doğrulamakta ve bu mutabakatın, İsrail'in, kendini bölgedeki tüm potansiyel düşmanlara karşı askeri olarak savunma kapasitesine yardımcı olacağına inanmaktadır."

EN FAZLA YARDIM ALAN ÜLKE İSRAİL

İki ülke arasında ilk defa 2007 yılında  George W. Bush'un başkanlığı zamanında 10 senelik bir yardım paketi anlaşması gerçekleşmişti. Toplamda 30 milyar dolarlık bu anlaşma 2009-2018 dönemini içeriyordu.

Bush'dan sonra başkanlığa gelen Başkan Obama ise 2016 senesinde İsrail'le benzer bir anlaşma gerçekleştirmiş ve 2019-2028 arasını içeren 10 senelik güvenlik yardımına yönelik mutabakat zaptı imzalamıştı.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardında ABD'nin en fazla yardım gönderdiği ülkelerin başında İsraşil geliyor. ABD Kongresi Araştırma Servisi'nin verilerine göre, Washington idaresi İsrail'e şimdiye kadar 130 milyar dolardan fazla yardım gönderdi. Bu yardımların çok büyük kısmı askeri alanda gerçekleşti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal