ABD'den Hafter Güçlerine Yaptırım Tehdidi

ABD’li bir askeri heyetin, Libya'da darbeci Hafter ile müzakere ederek yeni bir ateşkes tavsiye ettiği öne sürüldü.

17.07.2020-09:08 - (Son Güncelleme: 17.07.2020-09:13) ABD'den Hafter Güçlerine Yaptırım Tehdidi

Şarkulevsat gazetesinin haberine göre, ABD heyeti, darbeci Hafter bir görüşme gerçekleştirerek, kendisine, ‘yeni bir ateşkes sözleşmesini kabul etmesi, petrol hilali bölgesinden bütün askeri varlığını çekmesi ve bölgede Birleşmiş Milletler gözetiminde Avrupalı bir barış gücünün bulunmasını kabul etmesi’ni teklif etti.

Şarkulevsat'a demeç veren meşru hükümete yakın medya kaynakları da Libya’da son zamanlarda savaş taraflısı ifadelerin sarf edilmesine rağmen darbeci Hafter'i Sirte'den Ecdabiye şehrine çekilmesi için ikna etmek üzere bölgesel ve uluslararası gizli görüşmelerin yapıldığını dile getirdi.

Hafter'in teklifi kabul etmesinin ardından Başbakan Fayiz es-Serrac başkanlığındaki, meşru hükümetin Sirte ve Cufra'ya operasyon başlatmayacağı ifade edildi.

ABD'DEN HAFTER’E KARŞI ADIMLAR

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, pazar günü paylaştığı bildiride, Hafter kuvvetlerinin petrol üretiminin durdurulacağına ilişkin yaptığı açıklamalardan ‘rahatsız olduğunu’ ifade ederek, ‘Libya ekonomisini baltalayanların ve askeri gerilimi tırmandıranların izole edileceği ve yaptırım tehlikesiyle karşılaşacağı’ yönünde uyarmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dünkü yazılı açıklamasında, Hafter’in safında savaşan Rus Wagner grubunun lideri Rus iş adamı Yevgeniy Prigozhin ile bağlantılı kuruluş ve kişilere ilişkin yaptırım kararı aldıklarını kaydetmişti.

LİBYA ORDUSU SİRTE VE CUFRA İÇİN KARARLI

Meşru hükümet ordusu, Trablus’u ele geçirmek amacıyla geçtiğimiz yılın nisan ayında saldırıya girişen darbeci Hafter milislerine karşı son zamanlarda art arda başarılar kazanmıştı.

Libya ordusu, geçtiğimiz ayın başında başkentin il idari sınırının tümü ve önemli ekonomik ve ulaşım merkezlerinden Hafter güçlerini temizlemişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal