ABD'den Çin'e Sert Cevap

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin’in yönelik tehdit oluşturduğu eylemlere sert bir tepki vereceklerini söyledi.

27.10.2018-16:49 - (Son Güncelleme: 27.10.2018-16:46) ABD'den Çin'e Sert Cevap

ABD-Çin ilişkileri, Başkan Donald Trump'ın iki ülke arasında bir ticaret savaşı başlatmasından bu yana kötüye doğru gidiyor.Ticaret anlaşmazlığı dışında, Washington ve Pekin, Güney Çin Denizi'ndeki toprak anlaşmazlığı, fikri mülkiyet hırsızlığı iddiaları gibi bir dizi meselede fikir birliği sağlayamıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hugh Hewitt Show'a verdiği bir röportajda, Washington'un, Pekin’in ABD'ye yönelik tehdit oluşturduğu eylemlere sert bir tepki vereceğini söyledi. ''Çin, Amerikan halkı için, fikri mülkiyetin çalınması, Güney Çin Denizi'ndeki haksızlık, ticari faaliyetler ya da uzamdaki sürekli genişleme ile ilgili bir risk oluşturdu.’’ diyen Pompeo, bu eylemlerin her birinin Amerika Birleşik Devletleri'nden güçlü bir cevapla karşılanacağını ve bunun devam edeceğini söyledi. Pompeo, aynı zamanda Çin devlet şirketlerinin iddialı altyapı projeleri için sözleşmeler almak üzere diğer ülkelerdeki "kıdemli liderlere rüşvet verme" iddiasını da öne çıkardı. Söz konusu sözleşmelerin ülkelerin vatandaşlarına iyi gelmeyeceğini ve ABD çıkarları için risk oluşturduğunu iddia etti.

Daha önce, Panama'ya yapılan bir ziyaret sırasında Mike Pompeo, Latin Amerika eyaletlerindeki Çin yatırımlarına karşı eleştirilerini “şeffaf değil, açıkça güdümlü ve yırtıcı” olarak nitelendirerek eleştirmişti. Ayrıca, hükümetlerin Çin'le uğraşırken "gözlerini tamamen açmaları" gerektiğini de öne sürdü.

Pekin ile Washington arasındaki ilişkiler son zamanlarda, devam eden ticaret anlaşmazlığı, ABD'nin fikri mülkiyet hırsızlığı suçlamaları ve Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri faaliyetleri yüzünden kötüleşiyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal