ABD'de Senato Savunma Bütçesini Onayladı, Türkiye'ye Yaptırımın Önü Açıldı

ABD'de 2021 senesi için 740 milyar dolarlık savunma bütçesi onaylanırken, kongreden bu ay geçmesi öngörülen tasarı ile beraber Trump'ın otuz gün içerisinde Türkiye'ye yaptırım uygulaması tahmin ediliyor. Tasarı çerçevesinde Donald Trump'ın Türkiye'ye minimum beş yaptırım uygulamak zorunda olduğu belirtildi.

04.12.2020-12:16 - (Son Güncelleme: 04.12.2020-12:14) ABD'de Senato Savunma Bütçesini Onayladı, Türkiye'ye Yaptırımın Önü Açıldı

ABD'de geçen gün gelecek yıl için 740 milyar dolarlık savunma bütçesi onaylandı. Kongreden Aralık ayı içerisinde geçmesi beklenen bütçe ile beraber Trump'ın Rusya'dan S-400 alan Türkiye'ye yaptırım uygulamasının da önü açılmış oldu.

Savunma bütçesinin de olduğu hükümler resmen onay alınca Donald Trump'ın önünde Türkiye'ye yaptırım yürütmek için otuz günlük bir süresi var. ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) çerçevesinde 20 Ocak tarihinde vazifesini bırakacak Donald Trump'ın vazifesini bırakmadan önce Türkiye'ye yaptırım uygulaması olası senaryolar arasında.

Donald Trump'ın bu bütçeyi veto etme olasılığı var fakat Trump bu kanunu veto ederse askeri çalışanın maaşlarının ödenmesi de kesilecek. Bu nedenle Donald Trump'ın bu bütçeye onay vermesi öngörülüyor.

TASARIDA TÜRKİYE AYRINTISI

Savunma bütçesi tasarısı kapsamında Türkiye'ye yaptırım yürütmesini bekleyen bir kısım da yer aldı. Tasarıda Türkiye'nin S-400'leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) çerçevesinde Rusya ile kritik bir işlem olarak görüldüğü ve NDAA'nın yasalaşmasının ardından otuz gün içerisinde Türkiye'de S-400 alımına dahil olanlara CAATSA yaptırımlarının getirilmesi istendi. Tasarıda, başkanın CAATSA çerçevesinde ifade edilen on iki maddeden minimum beşini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" içine almaması talep edildi.

Bu mallar da "doğal, ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı" olarak yer aldı . Yaptırımların kaldırılmasının koşulları da şöyle ifade edildi:

"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye'nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400'leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400'leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra; Türkiye'den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA'nın 231'inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

Diğer taraftan yaptırımlar içinde ABD'de yer alan banka ve gayrimenkul satışına engel, ABD vizesi vermemek veya yaptırım uygulanan firmalara hiçbir ABD'li banka ile kurumun kredi vermemesi de var.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal