ABD Yola Geldi! Washington'da Görüşüldükten Sonra Uygulanacak

Beyaz Saray’da 4 Haziran günü iki ülke Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında gerçekleştirilecek görüşmenin yol haritası belirlendi. Yol haritasına göre iki taraf uzlaştığı takdirde terör örgütü PYD/YPG Menbiç'ten tasfiye edilecek.

27.05.2018-15:20 - (Son Güncelleme: 27.05.2018-15:37)

Ankara ve Washington arasında bölgede en önemli çatışmalardan biri olan Menbiç konusunda, 3 gün önce Ankara'da gerçekleştirilen Türk ve ABD'li sorumlulardan oluşan çalışma grubu toplantısında, 4 Haziran'da Washington'da iki ülke Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasındaki toplantının yol haritası belirlendi.

Haritanın büyük ölçüde Türkiye’nin istediği doğrultuda şekillendiği bilgisine ulaşıldı. Buna göre terör örgütü PYD/YPG Menbiç’ten tasfiye edilecek. Suriye’de Türk ve ABD askeri birlikte emniyeti sağlayacak. Yol haritasındaki bu önemli unsur, iki bakanın anlaşması halinde uygulamaya geçecek.

GÖRÜŞME 4 HAZİRAN'DA

Türkiye ile ABD arasında Menbiç ile alakalı yol haritasının tespit edildiği önceki gece Dışişleri Bakanlığı yaptığı, ''Taraflar, Münbiç'te (Menbiç) güvenlik ve istikrarın sağlanması hususunda yürütecekleri işbirliği için bir yol haritasının ana hatlarını belirlemiştir. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Pompeo Çalışma Grubu'nun tavsiyelerini değerlendirmek üzere 4 Haziran'da bir araya gelecektir'' yazılı açıklama ile duyurdu.

Ulaşlılan bilgiye göre, Menbiç Yol Haritası, büyük ölçüde Trükiye’nin istediği doğrultuda şekillendi. Bir yetkili , ''Yol haritası, Bakan Çavuşoğlu’nun daha önce dile getirdiği konular doğrultusunda şekillendi. Elbette, nihai uzlaşmayı sayın bakanlar sağlaması hedeflenmektedir'' ifadesini kullandı.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla alakalı daha önce yaptığı açıklamalarda, ''Temel prensip nüfus oranında yönetim olması. YPG hiçbir şekilde olmayacak. Menbiç’ten YPG çekilince orada ABD ve Türk askerleri olacak. YPG’nin çekilmesine nezaret edeceğiz. Buranın güvenliğini kim sağlayacak, ABD ve Türkiye. Önce bu modeli Menbiç’te uygulayacağız daha sonra diğer yerlere götüreceğiz'' şeklide konuşmuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal