ABD Suriye Saldırısı Sonrası İngiltere'den İlk Açıklama

İngiltere Başbakanı May, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye'de rejime ait hedefleri vurmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

14.04.2018-10:49 - (Son Güncelleme: 14.04.2018-11:08) ABD Suriye Saldırısı Sonrası İngiltere'den İlk Açıklama

Başbakan May yapmış olduğu basın açıklamasında, "Bu akşam İngiliz Silahlı Kuvvetlerine, eş güdümlü ve hedefli darbelerle Suriye rejimine ait kimyasal silah kapasitesini azaltması ve bunu kullanmaktan caydırması için yetki verdim." ifadeslerini kullandı.

Suriye Rejiminin, Duma bölgesinde 7 Nisan'da düzenlediği kimyasal silahlar kullandığı saldırısında aralarında çocukların da olduğu 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olaya değinen May, şunları kaydetti:

"Bu saldırı kimseyi hayrete düşürmemelidir. Suriye rejiminin kendi halkına karşı en korkunç ve menfur şekilde kimyasal silah kullanma sicili var. Bu kalıcı davranış kalıbı durdurulmalıydı. Bu sadece Suriye'deki masum insanları korkunç ölüm ve yaralanmalardan korumak için değil, ayrıca bu silahların kullanımını engelleyen uluslararası normun aşındırılmasına izin veremeyeceğimiz için de gerekliydi."

DİPLOMATİK ÇAĞRILAR SONUÇSUZ KALDI

Suriye Rejimine karşı mümkün olan her diplomatik yolu denediklerini aktaran Theresa May, bu çabaların sonuçsuz kaldığı söyledi.

Rusya'nın bu hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine getirilen karar tasarısını veto ettiği konusuna değinen May, "Suriye rejimini kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için güç kullanmak dışında pratik bir alternatifimiz kalmamıştı." diye konuştu.

May, bu harekatın bir iç savaşa müdahale etmek ya da rejim değiştirmek anlamına gelmediğini vurguladı.

Başbakan Theresa May, "Harekat, bölgede gerilimleri tırmandırmayacak ve sivil kayıpları engellemek için mümkün olan her şeyi yapacak sınırlı ve hedefli bir darbe niteliğindedir." açıklamasını yaptı.

BU KOLAY ALDIĞIMIZ BİR KARAR DEĞİL

İngiltere Başbakanı Theresa May devam eden açıklamalarında; Operasyonun amacının Suriye rejimini caydırmak olmasının yanında karşılığını görmeksizin kimyasal silah kullanabileceğine inanan başka liderlere de açık bir mesaj olduğunu vurgulayan May, "Bu, Başbakan olarak Silahlı Kuvvetlerimizi muharebeye sürme konusundaki ilk kararım. Bu, kolay aldığım bir karar değildi." İfadelerine yer verdi.

Başka bir yolu tercih ederdik ancak bu kez başka bir yol yoktu. Şeklinde konuşan May, tarihin herkesin güvenliği için uluslararası toplumun küresel kuralları ve küresel standartları koruması gerektiğini öğrettiğini ifadelerini de sözlerine ilave etti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal