ABD ile Tayvan Arasında F-16 Anlaşması

ABD ve Çin arasında pek çok alanda gerginlik devam ederken, Tayvan Amerikan savunma devi Lockheed Martin ile F-16 uçakları için anlaşmaya imza attı.

15.08.2020-08:50 - (Son Güncelleme: 15.08.2020-08:49) ABD ile Tayvan Arasında F-16 Anlaşması

Pentagon'dan gelen yazılı açıklamada, Lockheed Martin ve Tayvan'ın 90 adet F-16 uçağı için anlaşmaya vardığı açıklandı.

Anlaşma çerçevesinde programın 2026 senesine kadar tamamlanmasının planlandığı kaydedildi. Bu gelişmenin Çin ve ABD arasında tansiyonun yükseldiği dönemde gelmesi dikkat çekti.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de 2. Dünya Savaşı'nın sonrasında yaşanan iç savaşta Mao Zedung öncülüğündeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949 yılında iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu açıklaması üzerine Çan Kayşek önderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Komintag) üyeleri Tayvan'a yerleşerek 1912 yılında kurulan 'Çin Cumhuriyeti' iktidarının Ada'da sürdüğünü öne sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu teşebbüs Çin tarafından onaylanmasa da Tayvan temsilcileri 1971 senesine kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'li yıllar ve 1960'lı yıllarda pek çok ülkenin diplomatik ilişki seçimini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesiyle 1971 yılında yapılan BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin devletinin Çin'in tek yasal temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz bir hal almıştı.

Pekin idaresi, 'Tek Çin' ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda yalnızca kendilerinin temsil ettiğini öne sürüyor ve Tayvan'ın Birleşmiş Milletler'e ve başka uluslararası kurumşlarda temsiline karşı çıkıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal