ABD İle Çin Arasındaki İpler İyice Geriliyor

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Hong Kong'un özerklik statüsünü kaybettiğini öne sürerek, uluslararası finans merkezi özelliğinin tehlikede olduğunu söyledi. Doğu Türkistan'daki baskılar ve...

28.05.2020-09:34 - (Son Güncelleme: 28.05.2020-10:32) ABD İle Çin Arasındaki İpler İyice Geriliyor

ABD ile Çin arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. İki ülke coronavirüs salgınında da karşı karşıya gelirken, son olarak ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Hong Kong'un özerklik statüsünü kaybettiğini iddia etti ve uluslararası finans merkezi özelliğinin tehlikede olduğunu belirtti. 

Kongreye de durumu bildirdiklerini belirten Pompeo, konuyla ilgili olarak son kararın ABD Başkanı Donald Trump'ta olduğunu söyledi.

"KANITLAR ORTADA"

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Uzunca süren çalışmalar ve oluşturulan raporlar sonucunda, Hong Kong’un Çin’den özerkliğini kaybetmeye başlaması nedeniyle ABD 1997 yılı öncesinde uyguladığı ayrıcalıkları sürdüremez. Konuyla ilgili Kongre’yi bilgilendirdim. Mantıklı olan hiç kimse, Hong Kong’un özerkliği olduğunu söyleyemez. Kanıtlar ortada." ifadelerini kullandı.

Pompeo'nun bu açıklamalarından sonra Washington yönetiminin ekonomik ve siyasi yönden pek çok kısıtlama ve yaptırım uygulayabileceği de gelen bilgiler arasında yer aldı.

ÇİN'İN UYGUR TÜRKLERİNE UYGULADIĞI ZULÜM DE ABD GÜNDEMİNDE

Çin'in Uygur Türklerine yönelik uyguladığı insanlık dışı politikası da ABD gündeminde. ABD Temsilciler Meclisi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını da onayladı. Meclisin tasarısında, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine, Uygur Türklerine yönelik politikaları nedeniyle bazı Çinli yetkililere yaptım uygulaması için de çağrı yapılıyor. Tasarı kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 'bölgedeki insan hakları ihlalleri için' bir rapor hazırlaması talep ediliyor.

Tasarı Trump'ın imzasını beklerken, geçtiğimiz gün Trump konuyla ilgili olarak, "Bu hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım duyacaksınız." şeklinde bir açıklama yapmıştı.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal