ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından Çıkarıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin gelişmiş ekonomisini sebep göstererek, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine olanak veren ve gelişmekte olan ülkelere sunulan "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından Türkiye'yi çıkarmak istediğini duyurdu.

05.03.2019-09:06 - (Son Güncelleme: 05.03.2019-08:53) ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından Çıkarıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin gelişmiş ekonomisini sebep göstererek, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine olanak veren ve gelişmekte olan ülkelere sunulan "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından Türkiye'yi çıkarmak istediğini duyurdu.

Başkan Trump'ın Kongre'ye gönderdiği mektup, Beyaz Saray tarafından paylaşıldı.

Mektupta, 1974 Ticaret Yasası'nın 502(2) (2) maddesi referans verilerek, "Türkiye'yi gelişmekte olan devletlere sunulan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından çıkarmak niyetimi size bildiriyorum." ifadesi kullanıldı.

Trump, mektubunda şu sözlere yer verdi:

"Türkiye'nin ekonomik durumu göz önüne alınarak artık GTS'den faydalanan gelişmekte olan ülkeler listesinde olmaması gerektiğini düşündüğüm için bu hamleyi yapıyorum. Fakirliğin düşmesi, kişi başına düşen senelik milli hasıla ve ticaret yaptığı ülkelerle ithalatın artması ve Türkiye'deki sektörler, gelişmiş ticaretinin ifadesidir. Buna ek olarak Türkiye, gelişmiş ekonomisi sayesinde ve yaptığı karşılıklı anlaşmalarla diğer gelişmiş ülkelerin düzeyine gelerek diğer ülkelerin GTS programlarından da geçmiştir."

Mektupta ayrıca, ABD'nin Türkiye ile adil ve mütekabiliyet esasına dayalı ticari ilişkilerine devam edeceğine vurgu yapıldı.

HİNDİSTAN DA GTS PROGRAMINDAN ÇIKARILIYOR

Öte taraftan Trump, gene Kongre'ye gönderdiği ayrı bir mektupta Hindistan'ın da söz hususu GTS Programından çıkarılması niyetini ifade etti.

Hindistan, söz hususu programdan son senelerde en fazla yararlanan devletlerin başında geliyordu.

ABD resmi kaynaklarında olan bilgiye göre, 1974'te yürürlüğe giren GTS programı, içlerinde Türkiye'nin de yer aldığı 131 gelişmekte olan ülkeye toplam 3 bin 474 üründe ABD pazarına gümrüksüz giriş olanağı sağlamaktaydı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal