ABD Bakanı Mattis: 'Türkiye'ye Daha Dikkatli Yaklaşmalıyız'

ABD Pentagon şefi Mattis, ABD Senatosu’na, Türkiye gibi müşterek devletlere Rusya'dan silah aldıkları sebebiyle yaptırım uygulamayı yorumlarken daha esnek davranma çağrısı yaptı.

01.05.2018-20:16 - (Son Güncelleme: 01.05.2018-20:13) ABD Bakanı Mattis: 'Türkiye'ye Daha Dikkatli Yaklaşmalıyız'

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda perşembe günü konuşan ABD Savunma Bakanı James Mattis, Rus askeri teçhizatı satın alan Türkiye gibi müttefik ve müşterek devletlere ambargo uygulayarak anlaşmazlık çıkarmamak için daha esnek davranılmasını istedi. Fakat Türkiye ve Hindistan'ın Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri almaya hazırlandığı süreçte, Mattis ''S-400 alımları epey kaygı kaynağı'' diyerek de rahatsızlığını dile getirdi.

'ULUSAL GÜVENLİK İÇİN İSTİSNA YAPILMALI'

Müttefik devletlerle çatışmadan kaçınmanın ABD'nin uzun süreli menfaatlerine uygun olduğuna vurgu yapan Mattis, ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) ulusal güvenlik istisnaları yapılması gerektiğini savundu.

'KENDİMİZİ CEZALANDIRDIĞIMIZI FARK ETMELİYİZ'

Bazı devletlerin eski Sovyet yapımı silah sistemlerini kullanmayı bırakmak istediğini, ama mevcut silah ve sistemlerini güncellemek için Rusya'yla tedarik hattını açık tutmak mecburiyetinde olduğunu belirten Bakan Mattis, "CAATSA'yı sıkı sıkıya uygularsak en nihayetinde kendi kendimizi cezalandırdığımızın farkına varmak için Hindistan, Vietnam ve bazı diğer devletlere bakmak yeterli olur" şeklinde konuştu.

Pentagon şefi Mattis, ABD yönetiminin Güney Asya politikasında elzem yer tutan Endonezya'nın da aynı durumda olduğunu, Cakarta'nın bir yandan Amerikan sistemleri ve uçakları almak isterken, diğer yandan mevcut askeri sistemleri işler tutmak için bir şeyler yapmak mecburiyetinde olduğunu kaydetti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal