3 Ülkeden Ermenistan'a Ateşkes Çağrısı!

3 ülke Azerbaycan ile Ermenistan'a acil ateşkes yapmaları için çağrı yaptı, tarafları şartsız görüşmeye davet etti.

01.10.2020-16:05 - (Son Güncelleme: 01.10.2020-16:10) 3 Ülkeden Ermenistan'a Ateşkes Çağrısı!

ABD, Rusya ve Fransa Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları ile alakalı ortak açıklamada bulundu.

Dağlık Karabağ'da tekrar çıkan çatışmalar sebebiyle ortak bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bölgede acilen ateşkes yapılmasını istedi.

Kremlin'den gelen açıklamaya bakıldığında Avrupa Güvenlik ile İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun eş başkanları ABD, Rusya ile Fransa'nın önderleri, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan - Ermenistan arasında yükselen tansiyonun tekrar zirveye çıkması üzerine ortak bir açıklamada bulundu.

Dağlık Karabağ'daki cephe kolunda tansiyonun tekrar yükselmesini kararlılıkla kınayan Putin, Trump ile Macron, çatışmaya giren tarafları askeri etkinliklerine acilen son vermeye davet etti.

Liderler, Azerbaycan ile Ermenistan idarecilerini iyi niyetle ve ön şart istemeden, AGİT Minsk Grubu'nun desteğini alarak çözüme yönelik görüşmelere tekrar başlama sorumluluğunu derhal üstlenmeye çağırdı.

Çatışmalarda yaşamını yitirenlerin yasını tuttuklarını da ifade eden Vladimir Putin, Donald Trump ile Macron, hayatını kaybedenlerin ve yaralıların ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Ermenistan ile Azerbaycan, geçen gün görüşme masasına oturma davetlerini kabul etmemişti. 2 ülkenin önderleri, şimdi görüşmek için doğru bir zaman olmadığını öne sürmüştü. Bu tavır, etkin bir uluslararası arabuluculuk ile diplomatik gayretler ortaya koyulmaması durumunda çatışmaların devam edeceği anlamına geliyor.

Resmi verilere bakıldığında çatışmaların tekrar yükseldiği 27 Eylül tarihinden bu yana tarafların verdiği toplam kayıp siviller de dahil olmak üzere 100 kişiyi geçti.

Erivan ve Bakü, kanunen Azerbaycan’ın uygulamada ise Ermeni kuvvetlerin denetiminde olan Dağlık Karabağ bölgesi sebebiyle 10 senelerdir anlaşmazlık içinde.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal