3. Dünya Savaşı Çıkarsa O Ülkeye Yarayacak

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün 2011-2015 yılları arasındaki dünyadaki silah ticareti hareketleri raporuna göre dünya hızla silahlanıyor. Aynı raporun diğer bir verisi de silah satışında ABD başı çekiyor.

22.02.2016-12:54 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) 3. Dünya Savaşı Çıkarsa O Ülkeye Yarayacak

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) bugün açıklanan 2011-2015 yılları arasındaki dünyadaki silah ticareti hareketleri raporuna göre ABD silah ihracatını arttırmaya devam ederek bugün dünyadaki toplam silah ihracatının tek başına üçte birini gerçekleştiriyor.

En büyük silah satıcıları sıralamasına göre ABD, Rusya, Çin, Fransa, Almanya ve İngiltere ilk sıraları alıyor. En büyük silah satıcıları sıralamasında 16. sırada yer alan Türkiye’nin 2011-2015 yılları arsında dünya silah satışlarındaki payı ise yüzde 0.6.

Dünyadaki en büyük silah alıcıları sıralamasında Türkiye ise Hindistan, Suudi Arabistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avusturalya’nın arkasından 6. sırada yer alıyor. SIPRI raporuna göre Türkiye’nin silah alımı dünya toplam silah ticaretinin yüzde 3.4’üne tekabül ediyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nden Aude Fleurant ABD’nin silah satışı yaptığı 96 ülke içinde en fazla silahı Suudi Arabistan’ın aldığını belirterek ‘‘ABD’nin silah ihracatında insan hakları ihlalleri bir ölçü değil. ABD’nin insan hakları sorununa önem vermediğini söylemiyorum. Ancak silah ihracatında başka faktörler rol oynuyor. Silah ihracatında yeni ittifaklar kurmak, bölgesel güç dengeleri ve askeri varlık en önemli odaklanma noktaları. ABD’nin Japonya ve Güney Kore gibi Doğu Asya ülkeleri ile yakınlaşma içinde olduğunu biliyoruz. Doğu Avrupa ülkeleri ile başta Polonya olmak üzere de yakınlaşma içinde’’ dedi.

Aude Fleurant hem Suudi Arabistan’ın hem de Birleşik Arap Emirlikleri’nin lisans anlaşmaları yaparak kendi silah fabrikalarını kurmak istediğini, Çin’in ABD’nin düzeyine henüz ulaşamasa da silah ihracatını yüzde 88 arttırdığını söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal