Dünya çip kriziyle boğuşurken çözüm Türkiye'den geldi!

Stanford Üniversitesin'de çip teknolojileri üzerine araştırmalar yapan Ali Kemal Okyay, çip üretim makinesi üretti. Ürettiği makineyi Mersin'den dünya ülkelerine satıyor. Oktay, konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu.

02.06.2022-13:18 - (Son Güncelleme: 02.06.2022-13:18)

Stanford Üniversitesin'de çip teknolojileri üzerine araştırmalar yapan Ali Kemal Okyay, çip üretim makinesi üretti. Ürettiği makineyi Mersin'den dünya ülkelerine satıyor. Oktay, konuyla ilişkin açıklamalarında “Dünyadaki trilyon dolarlık çip ekonomisinin yüzde 1'ine talibiz. Hedefimiz, ülkemizi bu konuda ihracat sınıfına sokabilmek” ifadelerine yer verdi.

Büyük katkı sağladı

Pandemi dolayısıyla yaşanan üretimde düşüşler çip üretim krizini de beraberinde getirdi. Çip üretiminin azalmasıyla beraber bir çok sektör çip krizi ile baş başa kaldı. Çipler savunma sanayisi üretimi, otomotiv sektörü ve teknolojik aletlerin üretiminde kullanılıyor. Elektrik Mühendisi Ali Kemal Okyay, çipler üzerinde yıllardır yaptığı çalışmalarla çip krizinin ortadan kalkması için büyük katkı sağladı. 

Dünya ülkelerine ihraç ediyor

Elektrik Mühendisi Ali Kemal Okyay, 43 yaşında bir bilim insanı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun oldu. Oktay, Stanford Üniversitesinde master ve doktorasını gerçekleştirdi. 2007 senesinde Okyay Enerji Ar-Ge ve Mühendislik Şirketini kurdu. Halen Stanford Üniversitesinde araştırma çalışmalarına devam eden Okyay, 2-3 ayda bir geldiği Mersin'de ürettiği çip üretim makinesini dünya ülkelerine ihraç ediyor.

"Türkiye'de ilk ve tek yaptık"

Oktay, çip üretimi hakkında bilgiler verdi. Okyay, “Biz, çip krizine yönelik özellikle çip üretim makineleri, atomik katman kaplama makinesi geliştirdik. İntel, TSMC, Samsung gibi firmaların çift üretimde kullandığı bu makineleri üretiyoruz ve bunu Türkiye'de ilk ve tek yaptık. Bunları yurt dışına ihraç ediyoruz. Ürettiğimiz teknoloji; çip teknolojisinde ihtiyaç duyulan atom seviyesinde hassasiyete sahip kaplamalar yapabilen bir teknoloji. 300 milimetrelik alanın üzerinde tek atom hassasiyetiyle kaplamalar yapabiliyoruz. Burada atom seviyesinde kontrollü bir üretim yapabildiğimiz için çip üretimi noktasında olmazsa olmaz bir teknoloji geliştiriyoruz. Yani burada çift üretiminin kalbini oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı. 


Her yere de ihraç etmeye başladık

TÜBİTAK desteğiyle beraber dünyaya açıldığını ifade eden Okyay, “Daha sonra bunu Amerika'ya açtık ve Amerika üzerinden bütün her yere de ihraç etmeye başladık. En son Stanford Üniversitesine cihazlarımızı gönderdik. Oklahoma Üniversitesi, Connecticut Üniversitesi gibi şu anda dünyanın değişik ülkelerine de açılım sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Üretimi yurt dışına taşımak istemiyoruz"

Tamamen yerli üretim ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan Okyay, “Stanford Üniversitesinde araştırmalar yapıyorum ama Türkiye'de tamamen yerli olarak üretimi devam ettirmek istiyorum. Ülkemde tutmak istiyorum bu üretimi. Karşılaştığımız zorluklar var ama biz bunları da elimizden geldiğince aşıyor. Tabi destekler de alıyoruz. Bu konuda TÜBİTAK başta olmak üzere ülkemizin çeşitli kurumlarından destekler alarak geliştirmeler yapıyoruz. Bunu Türkiye'de yapmak ve yurt dışına ihraç etmek bize ayrı bir heyecan veriyor. Kesinlikle üretimi yurt dışına taşımak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin de bu konuda isminin duyulmasına önayak oluyoruz"

Okyay sözlerine ek olarak “Makineyi gördükleri zaman çok heyecanlı bir şekilde hemen devamını isteyebiliyorlar. İlk tecrübelerimiz o şekilde gerçekleşti. Giderek daha fazla duyuluyoruz. Türkiye'nin bu konudaki ismini de duyuruyoruz. Konferanslara ve fuarlara katılıyoruz ve oralarda ülkemizin de tanıtımını da yapıyoruz. Giderek Türkiye'nin de bu konuda isminin çok daha fazla duyulmasına önayak oluyoruz. O da bize ayrı bir şey mutluluk sağlıyor” dediği kaydedildi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal