Döviz İşlemlerine Yüzde 18 KDV Geliyor! Peki Bu İddia Ne Kadar Gerçek, Ne Kadar Uygulanabilir?

Kuliste, döviz alım/satım işlmelerinden yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) alınacağı iddiaları dolaşıyor. Peki, bu iddia ne kadar gerçek? ne kadar uygulanabilir?

20.12.2021-11:31 - (Son Güncelleme: 20.12.2021-15:32) Döviz İşlemlerine Yüzde 18 KDV Geliyor! Peki Bu İddia Ne Kadar Gerçek, Ne Kadar Uygulanabilir?

Döviz kurlarındaki yükseliş devam ediyor. Gittikçe artan döviz kurları ve bunun sonucu olarak ihtiyaç dışı döviz alım/satım piyasalardaki dengesizliği devam ettiriyor. Kulislerde yer alan iddialara göre ihtiyaç dışı döviz alım/satımı işlemlerine kısıtlama getirilecek. Yer alan iddia kapsamında döviz alım/satım işlmelerinden yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) alınacak. Peki, bu iddia ne kadar gerçek? ne kadar uygulanabilir? Turhan Bozkurt'un analizinden yola çıktık.

DÖVİZ İŞLMELERİNDE YÜZDE 18 KDV İDDİASI

Son zamanlarda döviz kurlarındaki hızlı yükseliş kulislerde bazı iddialara yol açtı. Kulislerde yer alan iddialardan biri; ihtiyaç dışı döviz alım/satımın önüne geçmek için döviz işlemlerinden yüzde 18 KDV alınacağı.

MEVZUAT GEREĞİ DÖVİZ ALIM/SATIM İŞLEMLERİNDEN KDV ALINAMAZ

Döviz alım/satım işlemlerine KDV getirileceği iddiası teknik olarak uygulanamaz. Mevzuat açısından KDV; mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği, ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. 1 Ocak 1985 tarihinden beri yürürlükte olan KDV’de oranlar yüzde 1 ile yüzde 18 arasında değişmektedir. Harcama üzerinden alınan vergiler, harcamanın vergilendirilmesini ifade eder. KDV’nin özünde toplam katma değerin vergilendirilmesi ilkesi yatar. Bir mal veya hizmet teslimi yapıldığında teslim bedeli üzerinden KDV hesaplanır.


DÖVİZ İŞLEMLERİNDEN KDV ALINABİLİR Mİ?

Döviz işlemlerinden yüzde 18 KDV alınacak iddiası mevzuata göre mümkün değil. Üstüne üstlük döviz işlemlerinde Katma Değer Vergisi’ni en yüksek orandan uygulamak piyasayı sarsabilir.
Varsayalım hükümet böyle bir riski göze aldı ve döviz alım/satım işlemlerine yüzde 18’lik KDV getirdi. O halde ilk olarak KDV Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekecek.  Böyle bir dolaylı uygulamayı devlet ne kadar benimseyecek o merak konusu. KDV Kanunu’nu değiştirmek yerine Kambiyo Gider Vergisi’ni arttırmak daha olası bir çözüm yolu gibi gözüküyor.

KDV UYGULAMASI YERİNE KAMBİYO GİDER VERGİSİ’Nİ ARTIRMA YOLUNA GİTMEK

Döviz işlemlerinden KDV almak yerine Kambiyo dediğimiz Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin oranının yükseltmek daha olası bir çözüm gibi gözüküyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal