Merkez Bankası'nın Faiz Kararını Dolar Nasıl Karşıladı?

Merkez Bankası faiz indirme kararı aldı. Peki, doların bu karara tepkisi nasıl oldu?

12.02.2021-10:32 - (Son Güncelleme: 16.12.2021-14:32)

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, faiz kararını indirmeye karar verdi. Faizler 100 baz indirildi ve dolar bu karara tepki gösterdi. Peki, bu değişiklikle dolar, euro kurları ile Borsa İstanbul'da nasıl bir hareket sağladı. Faizle enflasyon arasında nasıl bir ilişki var? Bütün detayları sizin için yanıtladık.  

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ İNDİRDİ

Merkez Bankası faiz kararını yüzde 15'den yüzde 14'e düşürdü. Bugün sabah 14,60 seviyesinde olan dolar, faiz indirme korkusu dolayısıyla fiyatı açıklamadan önce yükseldi. Faiz açıklanırken 15,10 olan dolar, 15,65'e kadar çıkmıştı. Şu an dolar 15,40 seviyesinde ilerliyor ve kurun daha yükselmesi bekleniyor.

MERKEZ BANKASINDAN DOLAR HAMLESİ

Merkez Bankası, yaptığı açıklamayla birlikte dolar satarak kura müdahale ettiğini duyurdu. Müdahaleden önce dolar 13,60 seviyesindeyken müdahale sonrası dolar 12,45'e düştü. Açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir." sözlerine yer verildi. Bundan önce doğrudan müdahaleyi en son 2014 yılında yapmıştı. 23 Ocak 2014 tarihinde Merkez Bankası, 3 milyar 151 milyon dolar satış yapmıştı. Dolar, müdahaleden sonraki yerine yarım saat sonra geri döndü. 

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI  

Kavcıoğlu, Mart ayı içerisinde göreve gelmesinin ardından 'Politika faizini güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz.' ifadelerini kullanmıştı. Fakat Kavcıoğlu'nun geçtiğimiz ay yıllık enflasyonun yüzde 19,25'e yükselerek politika faizini aşmasının ardından 'Çekirdek enflasyonu esas alacağız.' sözlerini kullanması, Türkiye'de bazı ekonomistler tarafından faiz indirimi hazırlığının sinyali olarak görülmüştü. Bu öngörüler de haklı çıkararak faizleri yüzde 16 olarak değiştirmişti.

Bugün Merkez Bankası tekrardan toplanıyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamada faizin yükselip yükselmediği belli oldu. Gelen haberler faizin kesin bir şekilde 100 baz indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faize karşı olması ve Merkez Bankası'nın politikasının faizle paralel olmaması sebebiyle faizler yüzde 15'e indi.


MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARINDAN SONRA DOLAR NE KADAR OLDU?

En son faiz kararlarından sonra o gün dolar 9,70'i görmüştü. Geçen bir ay içerisinde dolarda hareketlenme durmadı ve Merkez Bankası faiz açıklayacağı gün dolar 10,95'e fırlamış durumda. Bekleyiş süresince dolar şu sıralar 10.90 seviyelerine gelmiş durumda.


Yapılan açıklamada, çekirdek enflasyon konusuna dikkatleri çekerek bir güncelleme gereği duyulduğu ifade edildi ve açıklamanın devamında 'Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.' sözleri kullanıldı.

FAİZ VE ENFLASYON ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?

Faiz ve enflasyon oranları arasında oldukça yakın bir bağlantı vardır. Faiz bu ilişkiye ek olarak döviz kurunu da doğruca etkileyen unsurlar arasında bulunur. Uygulanan politikalar sonucunda bu kavramlar arasında bir denge kurulmaya çalışılır.

Merkez Bankası'nın piyasa içerisindeki para arzını yönetebilmek adına sahip olmuş olduğu araçlardan birisi politika faiz oranlarıdır. Politika faiz oranlarında değişikliğe gidilenler ile piyasadaki oyuncuların borç alma ile verme maliyetlerini değiştirmesinden ötürü hem bankaların uygulamış olduğu faizleri hem de hisse senedi,  tahvil gibi varlıkların değerini etkisi altına alıyor.

Faiz oranlarının seviyesi, bireyler ile birlikte kurumların kaynaklarını tasarrufa ya da harcamaya yöneltmesinde belirleyici rol oynuyor. Buna örnek vermek gerekirse faiz oranlarının düşük olduğu bir ortam içerisinde tasarruf üzerinden elde edilecek gelir de düşük olmasından ötürü harcama eğilimi yükseliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal