19.05.2020-12:02 (Son Güncelleme:28.03.2024-11:55)


1

Doğu Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun şehirlerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon aile tarafından yapılan yaş çay hasadı bugün başladı.Diğer taraftan ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, beyaz çayın kilogramını 575 liradan satın alacaklarını belirtti. Bayilere sattıkları çaylara karşılık alacaklarını bir ay ertelediklerini belirten Alim, mayısın peşinden normaline döndüğünü bildirdi. Çay bahçelerine maske kullanarak giren üreticiler, corona önlemleriyle ilk çay hasadını gerçekleştirdi. Büyükşehirlerden gelecek, sayıları 20 binden fazla çay üreticileri de bu gece yarısı itibariyle şehre girmeye başlayacak. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, 4 şehirde yapılan yaş çay üretimi bugün başladı. Senelik 1 milyon 100 bin ve 1 milyon 300 bin ton arasında değişiklik gösteren miktarda mahsul elde edilen yaş çayda üreticiler, bahçelerine girerek, ilk hasadı yaptı.



2

Corona sebebiyle Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur), 44 maddelik acil eylem planı hazırladı. Plan kapsamında, çay hasadından satışına, nakliyesinden üretim etabına kadar önlemler alındı. Üretici ve personellerin problemsiz hasat dönemi geçirmelerinin hedeflediği plan, çay eksperleri aracılığıyla üreticilere anlatıldı. Bu sene coronavirüs sebebiyle sınır kapılarının kapatılmasıyla neredeyse 40 bin yabancı işçinin bölgeye gidememesi ile üreticiler, bahçelere girerek çay hasadını yapıyor.



3

BU SENE YABANCI İŞÇİ YOK

BU SENE YABANCI İŞÇİ YOK

Çay üreticisi Suzan Şamlı, ilk olarak ‘Çayı nasıl toplayacağız’ diye dert edindiklerini sonrada ailece bahçeye girerek, hasat yapmaya başladıklarını belirtti. Şamlı, “Hastalıklarım dolayısıyla bahçeye giremiyordum. İşçiye toplatıyorduk ama bu yıl işçi gelmeyince yeniden bahçedeyiz, yavaş yavaş toplayacağız, bitireceğiz” dedi. Kadir Şamlı da “Girdik artık bahçeye, bundan sonra sıkıntı olmaz inşallah. Maskemizi de taktık, önlemlerimizi aldık, dikkatli davranarak hasadı tamamlayacağız. Önceleri yabancı işçiye toplatıyorduk. Bu yıl işler böyle bolunca mecbur kaldık bahçeye girdik. Artık eskiye dönüş oldu, aile tarımı olan çay kendini buldu” diye konuştu. Berk Şamlı ise “Anne, babama yardım etmek hem de çayımıza sahip çıkmak için bu yıl ben de çay bahçesine girdim. Bölgenin geleceği çay ve bu tarımı hep birlikte yaparak sürdüreceğiz” diye konuştu.



4

Çay tarımında, coronavirüs önlemleri kapsamında, sınır kapılarının kapatılması sebebiyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin yurda giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen hemen hemen 100 bin üreticinin de şehre girişlerinin yasaklanmasıyla çay hasadı için işçi arayışı başlamıştı. İçişleri, sağlık ile tarım ve orman bakanlıkları koordinesinde 4 şehrin valilikleri ve alakalı kurumların yetkililerinin gerçekleştirdiği toplantılarda çay hasadı için üreticilere izin alındı. Karar, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. Çay üreticileri, İçişleri Bakanlığı’na müracat ederek izin belgelerini almaya başladı. Sayıları 20 binden fazla çay üreticisinin 20 Mayıs günü giriş yapmaya başlayacağı Rize’de alarm verildi. Rize-Trabzon şehir sınırında büyük güvenlik tedbirleri alınacak, ek polis, jandarma ve sağlık ekipleri görevlendirilecek. İl Pandemi Kurulu’nca il girişinde sağlık denetiminden geçirilecek üreticiler, 1 hafta evlerinde karantina altında kalacak. Evlerinde kalanların temel gereksinimleri Vefa Sosyal Destek Grupları aracılığıyla karşılanacak. Rize İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ise üç günde 20 bin dolayında gelmesi öngörülen üreticilere günlük hemen hemen 1700 coronavirüs testi yapacak.



5

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun şehirlerinde ortalama 830 bin dekar alanda 1 milyon çay üreticisi tarafından yapılan yaş çay tarımında senelik 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 bin ton arasında farklılık gösteren miktarda ürün elde ediliyor. Üretimi yapılan yaş çayın 151'i özel sektör, 46'sı Çaykur'a ait fabrikalarda işlenerek, senede ortalama 230 ve 250 bin ton arasında kuru çay üretiliyor. Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı 'Dünya Çay Raporu' sonuçlarına bakıldığında, senede kişi başı en fazla çay kullanan ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye en başta yer alıyor. Dünya çay üretiminde de 2 milyon 270 bin tonla Çin birinci, 1 milyon 210 bin tonla Hindistan ikinci, 475 bin tonla Kenya üçüncü, 329 bin tonla Sri Lanka dördüncü, 250 bin tonla Türkiye beşinci sırada yer alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR