Doğu Akdeniz'de Sıcak Saatler! Yunanistan ve İsrail Türkiye'ye Karşı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın provokasyonu hala gündemde yerini korurken İsrail ve Yunanistan arasında tarihlerinin en büyük anlaşması imzalandı. 20 sene boyunca devam edecek olan anlaşmanın detaylarını İsrail Savunma Bakanlığınca paylaşıldı.

18.04.2021-13:40 - (Son Güncelleme: 18.04.2021-13:59) Doğu Akdeniz'de Sıcak Saatler! Yunanistan ve İsrail Türkiye'ye Karşı

Bıçak sırtı Türkiye ziyaretinde yaşanan skandal provokasyonun şok dalgaları devam ederken Yunanistan ve İsrail tarihlerinin en büyük anlaşmasını imzaladığını resmen açıkladı.

Hafta içinde ikili ilişkileri düzeltmek için Ankara'ya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile beraber basın toplantısında yol açtığı kriz, Ankara ve Atina arasında bir kez daha iplerin gerilmesine yol açtı.

Başkan Erdoğan, kameralar önünde gerçekleşen ortak basın toplantısına dair, ''Dışişleri Bakanımız Dendias'a haddini bildirdi. Daha yumuşak da olamazdı. Zaten millet olarak ülke olarak bize yakışmazdı.'' demişti.

Yunan basını Ankara'da yaşananları 'Canlı yayında gemileri yaktılar', 'Basın toplantısında sıcak temas', 'Buraya kadar', 'Kameralar önünde sert çarpışma', 'Basın toplantısı kavgaya dönüştü' gibi manşetler ile verdi.

Türkiye karşıtı ittifak kuran Yunanistan ve İsrail, hafta içinde ittifakın diğer üyeleri Güney Kıbrıs ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Rum kesiminde bir zirve düzenlemişti. Dendias'ın da yer aldığı ortak basın toplantısında, Akdeniz'de yeni bir dönemin başladığı savunulmuştu.

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşısında yaşadığı çaresizliği bütün müttefiklerini sıcak bölgeye davet ederek kapatmaya çalışan Atina yönetimi, geçtiğimiz yazdan beri Amerika'dan İsrail'le çok sayıda ülkeyle tatbikat yapıyor.

Silahlanma yarışına giren Yunanistan, Fransa'dan Rafale jetleri satın aldı. Amerika'dan F-35 istedi. İsrail'den drone ordusu getiriyor ve son olarak yine Tel Aviv yönetimi ile askeri bir anlaşma imzaladı.

Sabah saatlerinde uluslararası haber ajanslarının 'son dakika' koduyla duyurduğu anlaşmaya göre, İsrail ve Yunanistan arasında atılan imzalar ülkelerin tarihindeki en büyük anlaşmayı belgeliyor.

İsrail Savunma Bakanlığı, 1,65 milyar dolarlık anlaşmayla Elbit Sistemleri'nin Yunanistan'ın orta kesiminde bir eğitim merkezi hayata geçireceğini duyurdu.

Elbit tarafından yapılan açıklamada ise Yunanistan'a yeni M-346 eğitim uçukları gönderileceği ve tüm Yunan Hava Kuvvetleri'nin 20 sene boyunca eğitileceği ifade edildi.

Atina yönetimi ise, daha önce atılan imzalarla Mora Yarımadası'ndaki Kalamata Havalimanında bir eğitim üssünün kurulacağını, stratejik işbirliğinin güçlendirileceğini belirtmişti.

TARİHİN EN BÜYÜK SINIR DIŞI OPERASYONU

Nisan ayından itibaren tarihinin en büyük sınır dışı operasyonuna girişen İsrail ordusu, Güney Kıbrıs'la beraber Türkiye'ye açık şekilde gözdağı vermişti. Savaş uçakları, donanma ve özel kuvvetler askerleriyle Kıbrıs'a çıkarma yapan İsrail, F-35'lerin de yer aldığı jetlerini Onisilos-Gedeon 2021 tatbikatı için adaya getirmişti.

İsrail jetlerinin yüksek ve alçak irtifadan tespit edilen hedefleri vurması üzerine kurgulanan gövde gösterisine idair yayınlanan görüntülerde, F-35 savaş uçaklarındaki lensler dikkat çekmişti. Güney Kıbrıs'a ait Rus üretimi 9K37M Buk füze sisteminde de çarpıcı detaylar vardı. Yerel basın, İsrail ordusunun bu yaz mevsiminde de yine Kıbrıs'ta tatbikata girişeceğini bildiriyor. Yunan basını, 'İsrail komandoları Kıbrıs'a iniyor-Senaryo Türkiye'ye karşı' başlıkları ile tatbikatı açıklamıştı. İsrail ordusu, Mart ayı içerisinde Kıbrıs açıklarında denizaltıların da yer aldığı uluslararası bir tatbikat düzenlemiş, katılan ülkeler arasında Yunanistan ve ABD dikkat çekmişti.

İLK DRONE'LAR BU AY KONUŞLANIYOR

Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da çatışmaların kaderini değiştiren Türk SİHA'larına karşı Yunanistan Ege Denizi'ndeki İskiri Adası'na (Skyros) drone üssü kuruyor. Yunan basını, İsrail'den kiralanan İHA araçlarının Nisan ayında adaya konuşlanacağını açıkladı.

Yunan Silahlı Kuvvetleri için yeni bir dönemi başlatacak dronelar için geri sayımın başladığını ifade eden To Vima gazetesi, Heron insansız hava araçlarının üç yıllığına kiralandığını duyurdu. Yunanistan, söz konusu iki drone'la Ege Denizi'ndeki Türk hareketliliğini havadan gözetlemeyi deneyecek. To Vima, iki dronenun eklenmesi ile Yunan ordusunun sadece bir seviye değil, İHA alanında birkaç seviye birden yükseleceğini savundu. Atina yönetimi, Türk SİHA'larının önüne geçmek için Birleşik Arap Emirlikleri'nden SkyKnight veya İsrail'den Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemini de almak istiyor.

60 JET HAVALANDI

Yunanistan, 12 Nisan'da yedi ülkeyle birlikte büyük bir hava tatbikatına girişti. Yunanistan'ın batısında gerçekleşen tatbikat için ABD, Fransa, İsrail, Güney Kıbrıs, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri ve İspanya savaş uçakları gönderdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal