Doğru uyku pozisyonu nasıl olmalıdır? Uzmanların önerdiği omurga sağlığını koruyan uyku pozisyonu

Her insanın uyuma tarzı elbette farklıdır fakat bu işin bir matematiği olmalı! Kimi kişiler yan yatarak kimileri de yüz üstü bir şekilde uyumayı tercih ediyor. Bazılarının tercih ettiği pozisyon ise sırt üstü… Peki, en sağlıklı uyku şekli nedir, hangi pozisyonda uyumalıyız? İşte omurga sağlığınızı koruyacak doğru uyku rehberi.

16.03.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 16.03.2022-17:04)

Genel olarak sırt üstü uyuma tarzı pek tercih sebebi olmasa da uzmanların açıklamalarına göre en sağlıklı uyku pozisyonu sırt üstü uyumak. Öncesinde hiç sırt üstü pozisyonunda yatmayanlar için ilk etapta alışmak zor olsa da sağlığınız için bunu yapmanız gerekiyor. 

Doğru uyku pozisyonu nasıl olmalıdır?

Sırt üstü pozisyonu omurgayı hizalayarak gerilen kasları rahatlatır. Bu pozisyon ağrıların azalmasını sağlar, bel ve baş ağrılarını yok eder. Bu pozisyon sayesinde göğüs üzerinde kurulan baskı azalır, cilt üzerindeki kırışıklar azalır ve en önemlisi üst solunum rahatlar. Araştırma sonuçlarına göre her ne kadar sırt üstü uykunun pek çok faydası olsa da bu pozisyon pek popüler değil. İnsanlar genellikle yan yatmayı tercih ediyor. Sırt üstü pozisyonunda uyumak, omurganızdaki baskıyı azaltarak neredeyse dik durmuşsunuz gibi omurganızı hizalar.

Yan uyku pozisyonunun ise birçok zararı vardır. Yan pozisyon nefes alma alanınızı da daraltmaktadır buna ek olarak pozisyondan dolayı vücudunuz şiddetli ağrılara maruz kalır. Aynı zamanda omurganız da sıkışır. Sırt üstü yatarak ise omurganın doğal eğrisini korumuş olursunuz. 

Doğru uyku pozisyonu nasıl olmalıdır?

Yüzüstü yaşamanın da zararı vardır çünkü yüzüstü uyursanız yastık kılıfları, ciltteki ve saçtaki sebumu emer. Uyku sırasında emilen sebum cildinizde siyah nokta ve sivilceye sebep olur. Saten ya da ipek yastık kılıfı kullanarak bu probleme bir çözüm sunsanız bile sırt üstü yatarak bu temastan kurtulabilirsiniz.

Yüzüstü uyuduğunuzda yastık ile cildinizin temasından kırışıklıklar ve çizgiler meydana gelebilir. Sırt üstü uyku pozisyonuna geçerek bu kırışıklıklara da son verebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal