Diyabet hastaları ne yemeli, diyabet hastalarının uzak durması gereken yiyecekler nelerdir?

Çağımızın en yaygın hastalıkları arasında yer alan diyabet, halk arasındaki adıyla şeker hastalığı hastalarının en çok merak ettiği, diyabet ile mücadelede tüketilmesi gerekenler ve tüketilmemesi gerekenleri sizler içi sıraladık.

26.03.2022-14:00 - (Son Güncelleme: 21.07.2022-17:00)

Günlük yaşantımızda tükettiğimiz gıdalara dikkat ettiğimizde birçok hastalığın önüne geçebildiğimiz gibi diyabetinde önüne geçebiliriz, ancak tam aksi bazı besinlerde diyabet hastalığını tetikleyebilir.

 Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?

- Kuruyemişler, dengeli alındığı takdirde kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor.

- Düşük karbonhidrat oranına sahip olan çekirdek kan şekerinizi dengelerken aynı zamanda bir demir deposudur.

- Omega-3 kaynağı durumunda olan balık sadece diyabet hastalarının değil genel olarak herkesin yemesi gereken bir besindir.

- Düşük karbonhidrat oranına sahip olan baklagiller, kandaki şeker oranını dengede tutar. 

- Brokoli, şeker hastalığı ile doğal olarak mücadele ederken günlük C vitamini ihtiyacını da karşılıyor.

Diyabet hastalarına ne iyi gelir?

Bu besinler diyabet hastalarının mutfağına girmemeli!

Damar tıkanıklığı ve sertliğine neden olan diyabet, kalp rahatsızlıklarını tetikleyen hastalıkların başında gelir. Bu nedenle şeker hastalarının tüketmemesi gereken bazı besinler vardır. İşte o besinler... 

- Diyabet hastalarının ilk dikkat etmesi gereken besinlerin başında, doymuş ve trans yağlar barındıran ürünler yer alıyor. Doymuş yağlar dediğimiz şey genellikle, yüksek oranlı yap içeren süt ürünlerinde, hayvansal bazlı proteinlerde, sakat at dediğimiz salam ve sos gibi gıdalarda bulunur. Bu nedenle bu besinleri tüketirken dikkatli olması önerilir. 

- Trans yağ dediğimiz ise vücudun ihtiyacından oluşan yağlardır. Bu yağlarda genellikle işlenmiş gıdalarda bulunur. Kolesterolünde oldukça önemli olduğu diyabet hastaları, yüksek yağ oranı içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, yumurtada, kabuklu deniz ürünlerinde ve bunların yanında hayvan sakatatlarından da oldukça uzak durmalı.

Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?

- Tuz da böbreklerde şeker emilmesinde önemli rol oynadığı için, doktor tarafından önerilen miktarı geçmeniz tehlikeli sonuçlar yaratabilmektedir. Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir.

- Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir. Bu gıdaların tüketimi diyabet hastalarına aşırı derecede zarar vermektedir.

- Kahve ve çay tüketimlerinde ise şeker kullanımı yerine doktorunuzun önerdiği yapay tatlandırıcı kullanmalısınız.

- Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal