Dışişleri Bakanı: Afet, Gurur Meselesi Yapılacak Bir Şey Değil

Birçok ülkeyle temas kurduklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Başka ülkelere yardım ettiğimiz gibi, başkalarının da bize yardım etmesini kabul ederiz" dedi.

03.08.2021-16:58 - (Son Güncelleme: 03.08.2021-16:58) Dışişleri Bakanı: Afet, Gurur Meselesi Yapılacak Bir Şey Değil

Dışişleri Bakanı çıkan hakkında değerlendirmelerde bulundu, gündeminde ise yangını söndürmek için diğer ülkelerden yardım teklifleri vardı.

Çavuşoğlu, Avrupa'dan alevlerle mücadeleyle ilgili yardım telefonları aldıklarını söyledi.

"GURUR MESELESİ YAPMAYIZ"

"En çok ihtiyacımız olan uçak ve tonajlı su taşıyabilecek helikopterler" diyen Çavuşoğlu, afet döneminde yardımın gurur meselesi yapılacak bir durum olmadığına dikkat çekti.

Çavuşoğlu, şu ifadelere yer veri.

"YARDIMI ELBETTE KABUL EDERİZ"

"Bir afet olduğu zaman biz Türkiye olarak başka ülkelere yardım ettiğimiz gibi, başka ülkelerin de bize yardım etmesini elbette kabul ederiz.

Yangının başlamasıyla beraber birçok komşu ülke, dost ve kardeş ülkeler ve Avrupa'dan ülkeler bizi aradılar. Biz nasıl yardımcı olabiliriz diye sordular. Biz de kendilerine sorduk, neler yapabilirsiniz.

"EN ÇOK İHTİYACIMIZ OLAN UÇAK E TONAJLI SU TAŞIYACAK HELİKOPTERLER''

Bizim en çok ihtiyacımız olan uçak ve tonajlı su taşıyabilecek helikopterler. Azerbaycan sağolsun hem eleman ve bazı araç gereçlerin yanı sıra bir de helikopter gönderdi.

Teklif geldiğinde, eğer ellerinde bu tür uçak ve helikopter varsa o bilgileri alıyoruz, Tarım ve Orman Bakanlığımıza iletiyoruz. Arkadaşlarımız incelemesini yapıyor.

DENDIAS VE BORRELL ARADI

Bu süreçte Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias beni aradı. Kendisine çok teşekkür ettim ve döneceğimizi söyledim. Arkasından (AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi) Joseph Borrell beni aradı. Kendisi de aynı şekilde sordu.

"BAŞKA ÜLKELERİN YARDIMINDAN İNCİNMEYİZ"

Biz nasıl yardım ediyorsak başka ülkelerin bize yardım etmesine incinmeyiz. Bu gurur meselesi yapılacak bir durum değildir. Bu bir afettir.

Halkımız, bazı siyasilerin manipülasyonlarına inanmasınlar. Kovalar dahil ihtiyaç olan malzemeler konusunda çalışıyoruz. Almanya'dan iki helikopteri gönderebileceklerine dair bilgi geldi. Daha sonra Almanya'ya başvuru yaptık. Sonra bugün gelen bilgiye göre Almanya da kendi helikopterlerini sel afeti olduğu bölgede kullanacağından gönderemeyeceğini söyledi.

İRAN, AZERBAYCAN, İSPANYA, KATAR, RUSYA...

Şu anda İran'dan, Azerbaycan'dan, İspanya'dan uçak geldi. Katar'dan uçakla teknik ekipman geldi. Rusya'dan 5 yangın söndürme uçağı geldi. Ukrayna'dan amfibi uçağı geldi. Zorlu şartlarda tüm arkadaşlarımız mücadele ediyor. İnşallah hep birlikte üstesinden geleceğiz.

"BUGÜN VE YARIN KRİTİK"

Elbette tüm orman çalışanlarımız, kahraman çalışanlarımız, diğer kurumlarımız, belediyelerimiz hep beraber bu mücadeleyi sürdürüyorlar. Bugün Isparta, Antalya, Serik bölgesi için tehdit olabilecek Sütçüler yangınına müdahale sürdürülüyor. Bugün ve yarın kritik gün. Rüzgar bakımından, yangının durdurulması bakımından kritik günler. Herkes elinden geldiği kadar yangının dağılmaması, kontrol altında alınması için çaba sarf ediyor. Biz de elimizden gelen desteği veriyoruz.

"FRANSA GÖNDEREMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ"

Romanya'nın uçağı vardı. Arkadaşlarımızın incelemesine göre bu uçak uygun değil, Romanya'ya çok teşekkür ediyoruz. Fransa gönderemeyeceğini İspanya'da yangın olabileceğini söyledi. Yani tekliflerini geri çekmiş oldular.

Yunanistan'a teşekkür ediyoruz. Atina Büyükelçiliğimizi arayarak 'Size böyle bir öneride bulunduk, bizde de yangın olduğu için gönderemiyoruz' dediler. Kendilerine bize neden gönderemeyeceklerini söyledikleri için teşekkür ediyoruz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal