Diş Taşı Neden Olur, Diş Taşı Nasıl Geçer?

Dişlerin üzerinde zamanla sert minerallerin birikintisi oluşmaktadır. Dişlerde birikilen plaklar temizlenmediği için diş taşları oluşmaktadır. Peki bu diş taşlarının temizliği nasıl yapılır? Evde diş taşı temizliği yapılır mı? İşte detaylar…

22.02.2021-17:07 - (Son Güncelleme: 13.07.2021-18:40)

Diş taşları oluşmaya başladığı zaman dişlerin diplerinde beyaz tabaka ortaya çıkar. Önlem alınmadığı takdirde ise sararmaya başlar ve kahverengi bir renk halini alır. Özellikle sigara, çay, kahve ve şarap tüketenler dişlerinde taş oluşumundan sık sık şikayet ederler. Öte yandan doğru diş ve ağız bakımı yapılmadığında giderek sertleşir ve tartar tabakasına dönüşürler. Diş taşının diş eti ve dişlere verdiği hasarlar hem oldukça zararlı hem de ağız ve diş hastalıklarına sebep olabilecek türdendir. Devamlı ağız içinde hareket eden bu zararlı bakteri ve oluşumlar dişlerinizin yapısına zarar verir ve ortadan kaldırılmadıklarında iltihap ve enfeksiyonlara yol açar.  

DİŞ TAŞI NEDEN OLUR? 

Diş taşı dişlerin dış yüzeyine yapışan besinlerin zamanla birikmesi sonucu meydana gelmektedir. Biriken plaklar düzenli olarak diş yüzeyinden kaldırılmadığında sertleşir ve tartar oluşumuna sebep olur. Yiyecek, tükürük ya da sıvılar ağzınızda birleştiğinde bakterilerin üremesine ve birikmesine izin veren özellikle de diş etlerinin birleştiği yerlerde bir ortam üretilmesine sebep  olur. Plak oluşumuna ve gelişmesine neden olan besinler genellikle karbonhidratlar, şekerlemeler ve nişastalar gibi basit şekerleri barındırır. Plakların dişeti çizgisi ve dişler arasında gizlenmesi ile giderek diş tartarı oluşmaktadır. 

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR? 

Diş taşı oluşumunu engellemek için diş plağını önlemek gerekmektedir. Plakta bulunan bakteriler çürüklere ve kötü nefese sebep olmaktadır. Diş taşı oluşumunu engellemek için dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanımı ve belli aralıklarla diş hekimine görünmek gerekmektedir. Dişlerinizde meydana gelen taşları gidermek için kökten çözüm için diş doktorunuza başvurmanız gerekir. Uzmanlar diş taşlarının temizliğinin sadece doktorlar tarafından yapıldığını önemle vurguluyor. Keskin aletler ile uygunsuz yapılan diş taşı temizleme işlemleri diş ve diş etlerine zarar vermektedir. Diş hekiminiz diş eti çizginizde biriken tartarları gidermek için manuel taş temizleme aracı veya ultrasonik cihazlar kullanarak dişlerinizdeki tartarları ortadan kaldıracaktır. 

Dişlerinizde yoğun bir şekilde diş taşı mevcut ise doktorunuz diş taşı temizleme aleti ile dişlerinizdeki taşları ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte diş taşı temizleme aleti bazı güvenilir sitelerde oldukça uygun fiyatlara satışa sunuluyor. Ancak diş sağlığınızı riske atmamak adına doktorunuzdan yardım almanız daha güvenilir bir yöntem olacaktır. Dişlerinizde çok ciddiye alınmayacak diş taşlarını gidermek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de mevcut. İşte evde diş taşı temizliği yapımı.

diş taşı temizliği

EVDE DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ YAPILIR MI? 

-On tane ceviz içi ve yaprakları bir tencerede haşlanır. Oda sıcaklığına geldikten sonra gargara yapabilir ya da diş fırçanızı bu suya batırarak dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Arta kalan malzemeyi buzdolabında saklayarak sonrasında kullanabilirsiniz. 

-1 yemek kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı limon, yarım çay kaşığı zeytinyağı, 2 kaşık çekirdek ve yarım litre içme suyunu bir cezvede kaynatın ve blenderden geçirin. Hazırlamış olduğunuz karışım ile sabah ve akşam günde 2 defa dişlerinizi fırçalayın. Fakat karışımı diş macununuzun üzerine hafifçe alın ve fırçalayın.  

-Başka bir yöntem için ise yarım çay kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, 3 damla nane yağını bir kabın içinde karıştırın. 1 hafta boyu düzenli olacak şekilde macun kullanarak dişlerinizi temizleyin.  

-Doktorunuzun yaptığı diş taşı temizlemesi işleminden sonra 2 saat bir şey yememeli ve içmemelisiniz. Tedaviden sonra günde 3 defa rutin diş temizliğine devam etmelisiniz. Diş ipi kullanımına özen göstermeniz ve zaman zaman antiseptik ağız gargaraları ile ağız hijyeninizi sağlayabilirsiniz. Nadirde olsa bazen diş taşı temizliği sonrası diş etlerinde sızı hissedilebilir. Bu ağrıyı dindirmek için buz torbasını yüzünüze dışarıdan uygulayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal