Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
DiÅŸ Bilemek
Ergin Külünk
DiÅŸ Bilemek
17.03.2020 Salı 13:06

Ä°nsanlığı tehdit eden son virüs salgının en çok ağız yolu ile bulaÅŸması, ağız temizliÄŸini ve güvenliÄŸini bir kez daha hatırlattı bana. Evet vücudumuzdaki bir çok hastalığın sebebinin aÄŸzımızdaki rahatsızlıkların sebep olduÄŸunu biliyor muydunuz?

Ağız temizliÄŸi, saÄŸlığı ve bakımı Peygamber efendimizin en çok önem verdiÄŸi konulardan biridir.
Bir hadis-i ÅŸerifte, eÄŸer ümmetime ağır geleceÄŸinden korkmasaydım, her namazda onlara misvak kullanmayı emrederdim.” buyurulmuÅŸtur. DiÅŸ saÄŸlığının ne derece önemli olduÄŸunu her fırsatta ilan eden modern tıbba örnek olacak düsturu atalarımız o derece titizlikle uygulamışlardır ki misvak, onların hayat prensiplerinden biri olmuÅŸ, en zor ÅŸartlarda dahi unutulmamış, ihmal edilmemiÅŸtir.

Rivayete göre, sabah vakti Müslüman orduların karargahları uzaktan keÅŸfe çıkan Haçlı müfrezesi onların sabah alacasında dereye indiklerini, ellerindeki aÄŸaç parçalarını diÅŸlerine aÅŸağı yukarı sürdüklerini, onları su ile ellerini, yüzlerini, kollarını, ayaklarını yıkayıp gittiklerini görüp bunun ne olduÄŸunu anlayamayınca bir nevi harbe hazırlık seramonisi, herhalde harp ritüelidir diyerek yaptıklarına kendilerini inandırırlar.

Gelip ordu içinde bunu dillendirdiklerinde ortalık birbirine girer ve ÅŸu yolda cümleler yüksek sesle söylenmeye baÅŸlar:
- Müslümanlar yine bilmediÄŸimiz bir harp hilesi yapıyorlar anlaşılan. Hem bu sefer diÅŸlerini de bileyerek bizi parçalamak niyetindeler. Başınızı kurtarın.

Zavallı Haçlı askerlerinin giysisi gibi kalbi de kararmış olmalı ki diÅŸ temizliÄŸi gibi medeniyet emaresini kendi içinde bulunduÄŸu vahÅŸetle te’vile kalkıyor ve zihninde maÄŸlubiyeti kabul ediveriyor.

Gerçekten de sabah namazından sonra atlarına binip düÅŸman üzerine süren gaziler, karargâhı yerinde bulurlarsa da ordudan eser bulamazlar. Çadırlardan birinde yakaladıkları yaralı bir Haçlı askeri tir-tir titreyerek onlara ÅŸöyle der:
- KeÅŸfe çıkan askerler sizin diÅŸ bilediÄŸinizi görmüÅŸler. Bu haberi duyunca hiç kimse sizinle savaÅŸmak istemedi ve benim gibi yaralıları da bırakıp çekildiler.
……
Evet deyim ve hikayemiz bu.
Ne kadar gerçek bilemem. BildiÄŸim diÅŸ saÄŸlığına dikkat etmemiz gerektiÄŸidir….