Direksiyon sınavında sorulan sorular nelerdir? Araç göstergeleri ve anlamları

Türkiye’de pek çok kişi ehliyet alabilmek için direksiyon sınavına girmektedir. Sınav sitemi de her geçen gün değişmekte ve daha da zor bir hale gelmektedir. Peki, Direksiyon sınavında hangi sorular soruluyor? İşte merak edilen soruların yanıtı…

23.05.2022-13:07 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-13:07) Direksiyon sınavında sorulan sorular nelerdir? Araç göstergeleri ve anlamları

Ehliyet almak isteyen adaylar direksiyon sınavında hangi soruların kendilerine yöneltildiğini bilmek istiyor. Sınav her geçen gün değişirken daha da zorlaştırılmaktadır. Adayların tam bilgiye sahip olmadan sınavdan geçmelerinin trafik açısından doğru olmayacağı düşünülmekte ve bu nedenle detaylı bir incele aşaması bulunmaktadır. Günümüzde adayların yüzde 50’i direksiyon sınavından kalmaktadır. Peki, Direksiyon sınavında hangi sorular soruluyor? İşte merak edilen soruların yanıtı…

Direksiyon sınavında hangi sorular soruluyor?

Sınava giren adayların kimliklerinin yanlarında olması gerekmektedir. Sınav yerinize en az yarım saat önce gitmelisiniz. Adayın sınav heyecanını yenmesi için ilk önce araç tanıtımı ile başlanmaktadır. Araç tanıtımı yapabilmeniz önemlidir. Sorulan sorulardan 5 tanesine yanlış yanıt vermeniz durumunda sınavdan geçememektesiniz. Sınavda sorulan sorular ise şu şekildedir:

Lastik hava basıncı değeri

Sınavda en çok lastiklerle ilgili soru sorulmaktadır. En çok da lastik hava basıncı sorulur. Lastik hava basıncının nerede yazdığı ve kaç olması gerektiği sorusu adaya yöneltilir. Lastik hava basıncı aracın kullanım kılavuzunda ve yakıt kapakçığının iç kısmında yazmaktadır. Yüklü yüksüz araç seçenekleri olarak ön ve arka lastiklerinizin hava basıncının kaç olması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Lastik hakkındaki bir diğer soru da lastik ömrünün ne kadar olduğudur. Lastik ömrü kullanım ve saklama koşuluna göre farklılık göstermektedir. Ama ortala olarak bir lastik ömrü 10 yıldır.

Direksiyon sınav soruları

Araç el ve ayak frenleri

Bir diğer soru ise frenlerle ilgili olmaktadır. Ayak freni duruş sırasında kullanılmaktadır. El freni de aracı sabitlemek ve aşırı eğimli yollarda şayet aracınızda yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa aracı kaldırmak için kullanılır.

Işıklandırma sistemi

Araç içerisinde bulunan ışıklandırma sistemi sınavda yer alan bir diğer sorudur. Araç içerisinde bulunan ışıklandırmaları detaylı olarak bilmelisiniz. Aracın kapısı açıldığında ışıklar açılır, kapandığında kapanır.

Araç göstergeleri ve anlamları

Araç içinde bulunan göstergeler en önemli sorulardır. Bu soru mutlaka sınavda sorulur. Hangi bölümün hangi anlama geldiğini mutlaka bilmelisiniz. Araç hız, devir, yakıt gibi göstergeleri ve uyarı ikaz göstergeleri sorulabilecek sorulardandır.

Dörtlü flaşör

Dörtlüler acil durumlarda kullanılması gereken bir ışıktır. Diğer araçları haberdar etmek için kullanılmaktadır. Dörtlüler hayati önem taşıyan bir uyarıdır. Bununla birlikte sinyal ışıkları, sis lambaları, ışıklandırmaların nerede olduğunu nasıl yapıldığını öğrenmelisiniz.

Araç vitesi

Araçlarda vites genel olarak 5 vites ileri, 1 vites geridir. Ancak yeni araçlardan 6 viteste ileri 1 vites geri de olabilmektedir. Kaç vites bir araç olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Vites değiştirirken debriyaja iyice basmalısınız ve yokuş aşağı giderken boşa almamalısınız.

Direksiyon Sınavında Neler Sorulur

Debriyaj, gaz ve fren pedalları

Debriyaj gaz ve fren pedalları araçların olmazsa olmaz aksamlarıdır. Sol ayak her zaman debriyajda olur ve sadece debriyaja basar. Sağ ayak ise gaz ve fren için kullanılır. Otomatik vites araçlarda debriyaj bulunmaz. Bu araçlar sadece sağ ayakla kullanılır.

Akünün yerini göstermek

Araç dışında bulunan akü sık sık sorulmaktadır. Araç aküsü aracın çalışması için gerekli olan elektrik akımını marş motoruna vermektedir. Araçların çalışmaları için aküye ihtiyaç vardır. Akünün yerini göstermek sınavda sorulan bir sorudur.

Araç yakıt durumunu bilmek

Aracınıza hangi yakıt konulması gerektiği ve yakıt durumunuzu bilmeniz önemlidir. Araç yakıt durumu araç gösterge panelinde yer alır. Buradan yakıtınızı takip etmelisiniz. Yakıtın azaldığı durumlarda araç yakıt ışığı yanar.

Araç sinyal ışıkları

Sinyal ışıkları direksiyonun solunda bulunur. Yukarıya çevirdiğinizde sağ sinyal, aşağıya çevirdiğinizde ise sol sinyal yanar. Bu kol ileri itildiğinde de uzun farlarınızı yakmış olursunuz. Sinyalleri bilmeniz son derece önemlidir. Sinyal hatalarından dolayı sınavda kalan birçok öğrenci vardır.

Araç kaputunu açarak, motor yağı ve soğutma suyu alanlarını göstermek

Araç kaputunu açtığınızda karşınızda nelerin olduğunu bilmek önemlidir. Burada araç silecek suyu, soğutma suyu ve motor suyu alanları yer alır. Akünüzde burada bulunmaktadır.

Araç İçi GÜstergeler

Araç bagajını açarak, araçta bulunması gereken ekipmanları göstermek

Araç bagajında bulunan ekipmanlarda sınavda sorulur. Burada stepne, kriko, reflektör, ilk yardım çantası yer almaktadır. Bunların ne işe yaradıklarını da bilmelisiniz.

Dikiz aynalarının ayarlama yerini göstermek

Dikiz aynalarınızın nereden ayarlandığını da göstermeniz gerekmektedir. Sürüşünüzün güvenliği için dikiz aynaları kontrolü yapılması şarttır. Yeni tip araçlarda dikiz aynaları sürücü tarafında cam ayarlama düğmelerinin olduğu bölümde bulunur. Aynalarınızı kendinize ayarlamalısınız.

Araç içi ısıtma soğutma sistemlerini öğrenmek

Araç içerisinde bulunan ısıtmaları bilmeniz gerekmektedir. Çok fazla sorulmasa da kilimaların nerede olduğunu bilmenizde fayda vardır.

Araç silecek sistemini bilmek

Araç silecekleri ön ve arka olarak ayrılmaktadır. Silecekler direksiyonun sağ tarafındaki koldan çalıştırılmakta ve hız ayarı yapılabilmektedir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal