25.01.2021-13:40 (Son Güncelleme:25.01.2021-13:40)


1

Bir çok birey besinlerin üstünde yer alması muhtemel bakterilere karşı yiyecekleri yıkamayı tercih ediyor. Fakat bu durum söz konusu bakterilerin daha da yayılmasına neden oluyor. Yani bazı gıdaları yemeden önce yıkamak gerekli gibi görülse de hepsi için bu durum söz konusu değildir. Pişirmeden hemen önce kesinlikle yıkamamanız gereken besinleri sizler için listeledik.



2

Tavuk

Tavuk

“Tavuk eti pişirilmeden önce yıkanır mı, yıkanmaz mı?” sorusu çok merak ediliyor. Tavuk üreticisi firmalar, tavukları ambalajlamadan önce yıkama işlemini yaptıklarını belirtiyor. Uzmanlar ise tavuk etinin yıkanmasına gerek olmadığını söylüyor.



3

Çünkü tavukta bulunan parazitler yıkamayla ölmüyor tam aksine yıkandığında parazitler etrafa daha çok yayılıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu da "Gıda güvenliği uzmanlarımız tavuğun yıkanması halinde etrafa ve diğer yiyeceklere patojenler saçtığından, tavuğun yıkanmamasını öneriyor" diyor.



4

Yumurta

Yumurta

Pek çok kişi marketten aldığı yumurtaları eve gelip kartonundan çıkardığında yıkıyor ve o şekilde buzdolabına yerleştiriyor. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar bu alışkanlığın yanlış olduğunu söylüyor. Bakterilerden arındırmak için yumurtanın yıkanması besinin en dıştaki kabuğunun zarar görmesine ve incelmesine neden oluyor.



5

Kabukta bulunan mikroorganizmalar ise mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içerisine kolayca girebiliyor ve bu mikropların yumurtanın yenecek kısmına bulaşmasına neden oluyor.



6

Mantar

Mantar

Mantarlar sünger gibidir. Suyla temas eden mantarlar, suyu bütünüyle içerisine hapsederler. Ne kadar silinseler de asla kurumazlar. Suyla yıkanan mantarlar ayrıca asıl tadını kaybeder ve yemeklerin tadının da kötü olmasına sebebiyet verir. Bu sebeple mantar pişirecekseniz susuz temizleme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Yani, eğer sap kısımları kötüyse yavaşça koparmalı, mantarın dışında bulunan zarı bıçağın ucuyla hafifçe kaldırıp soymalı, ardından peçete ya da hafif nemli bezle kalan siyahlıkları temizlemelisiniz.



7

Makarna

Makarna

Makarna da pişirmeden önce yenmemesi gerekli olan gıdalar içerisinde yer alır.



8

Makarna pişirmeden önce yıkandığında içerisindeki nişasta açığa çıkar ve makarnanın tadının bozulmasına sebebiyet verir.



9

Kırmızı Et

Kırmızı Et

Yapılan araştırmalara göre kırmızı eti pişirmeden önce yıkadığınızda tıpkı tavukta olduğu gibi parazitler yok olmak yerine daha da çoğalıyor. Bu yüzden kırmızı etin yıkanmaması daha doğru. Uzmanlara göre de kırmızı etin yıkanması yanlış, etteki parazitlerin yol olması için eti doğru ısıda pişirmek önem taşıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR