DGS Ne Zaman Yapılacak, DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yılın sonu gelmişken adaylar ÖSYM sınav takvimini araştırmaya başladı. Peki, DGS 2022 sınav ve başvuru tarihleri ne zaman? DGS puan hesaplama nasıl yapılır? DGS nedir? Cevapları ayrıntılarıyla sizler için derledik.

17.03.2020-13:24 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-10:09) DGS Ne Zaman Yapılacak, DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dikey Geçiş Sınavı DGS ne zaman olacak sorusu en çok merak edilen konuların arasında yer alıyor. Özellikle iki yıllık bölümlerini 4 yıla tamamlamak isteyen adayların tercih ettiği bu sınavın başvuru ve sınav günlerinin ne zaman olacağı gündemde. İşte detaylar…

NE ZAMAN?

Yıl sonuna gelindiğinde en çok merak edilen konulardan biri gelecek yılın ÖSYM Sınav Takvimi oluyor. Adaylar tarihlere göre sınava hazırlanıyor. Dikey Geçiş Sınavı da onlardan biri. DGS’ye girecek olan adaylar başvuru ve sınav tarihlerini merak ediyor. İşte 2022 DGS sınav tarihi;

Dikey Geçiş Sınavı / DGS 3 Temmuz 2022

Dikey Geçiş Sınavı DGS’nin sınav ve başvuru tarihleri belli oldu. ÖSYM 2022 için sınav takvimini yayımladı. ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinde tüm sınavların başvuru ve sınav günleri belli oldu. Yayımlanan takvime göre başvuru ve sonuç tarihleri de şöyle:

Başvuru Tarihleri / 13 - 23 Mayıs 2022

Geç Başvuru / 31 Mayıs 2022

Sonuç Tarihi / 12 Ağustos 2022

DGS NEDİR?

Açılımı Dikey Geçiş Sınavı olan DGS nedir sorusu öğrencilerin araştırdığı konular arasında yer alıyor. DGS sınavı ön lisans mezunu adayların bölümlerini lisansa tamamlamalarını sağlıyor. Ön lisansı örgün ya da açık öğretim olarak okumuş olabilirsiniz. İki durumda da DGS ile bölümünüzü lisans seviyesine tamamlayabiliyorsunuz. 

Sayısal ve sözel akıl yürütme becerilerinin ölçüldüğü Dikey Geçiş Sınavı’nda adaylar, 2 yıllık ön lisans mezunu olmalı ya da sınav bitiminden sonra mezun olacak durumda olmalı.

DGS Tarihleri

DGS PUAN HESAPLAMA

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) baz alınarak öğrencilerin yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını oluşturan katsayılar açıklanmaktadır. Her aday için puanlar, açıklanan katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanına denk gelecektir. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış yanıtlar tek tek toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

DGS KONULARI

Matematik:

- Temel Kavramlar (Sayılar)

- Rasyonel Sayılar ve Ondalık Kesirler

- Sayı Sistemleri ve Basamak Kavramı

- Asal Çarpanlar ve Tam Bölen Sayısı

- Bölme ve Bölünebilme Kuralları

- Faktöriyel

- Obeb (Ebob) ve Okek (Ekok)

- Taban Aritmetiği

- Denklem Çözme

- Basit Eşitsizlikler ve Sıralama

- Mutlak Değer

- Üslü Sayılar

- Kareköklü Sayılar

- Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler

- Oran Orantı

- Problemler

- Kümeler

- Fonksiyonlar

- İşlem

- Modüler Aritmetik

- Permütasyon

- Kombinasyon

- Olasılık

- Sayısal Mantık

Geometri:

- Geometrik Kavramlar ve Doğruda açılar

- Çokgenler ve Dörtgenler

- Çember ve Daire

- Analitik Geometri

- Katı Cisimler

Türkçe:

- Sözcükte Anlam

- Cümlede Anlam

- Paragraf

- Anlatım Bozuklukları

- Sözel Mantık

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal