Devletten bir destek daha çıktı! Şimdi başvurun 32 bin TL destek veriliyor

İŞKUR ve SGK tarafından işbaşı eğitim programı başlamıştı. Bu programı tamamlayanlar için özel sektördeki işverenlere prim desteği sağlanacak. Detaylar haberimizde..

16.05.2022-20:32 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-20:32) Devletten bir destek daha çıktı! Şimdi başvurun 32 bin TL destek veriliyor

İŞKUR ve SGK harekete geçti. İşsizliğin azalması için prim desteği sağlanıyor. Destek imalatlar için 42 ay diğerleri için 30 ay şeklinde devam ediyor. İmalat sektöründe işçi çalıştıran işletme için işçi başına 32bin 576 TL destek verilecek. Diğer sektörler içinse işçi başına 23 bin 268 TL'ye kadar varıyor.

İşkur işbaşı eğitim programı

İŞKUR tarafından verilen işbaşı eğitim programını tamamlayan kişiler, alan özel sektöre prim desteği veriliyor. Asgari ücretle hesaplanan sigorta primi işverenin payını devlet karşılıyor. Böylelikle işçi başına aylık 775.62 liralık prim desteği veriliyor. Prim desteği ise imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 aya kadar sürecek. Böylece, imalat sektöründe istihdam yaratan işletmeye işçi başına verilecek destek 32 bin 576 lira, diğer sektörler içinse 23 bin 268 liraya varıyor. 

Devlet korumasında olan çocukları iş alan işverenler için ne kadar prim verilmektedir?

Sosyal Hizmetler Kanunu dolayısıyla en az iki yıl süre ile hakkında korunma veya bakım tedbiri kararı verilen ve uygulanan çocuk istihdamı konusu için iki seçenek uygulanıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki serbest kadro ve pozisyonların toplamındaki binde bir kısım bu çocukların istihdamı için ayrılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca her sene belirlenmekte olan belli sayıda kişi kamuda işe yerleştirilmektedir. Kamuda bu haktan faydalanamayan içinse özel sektöre ait olan işyerlerinde istihdam durumunda 5 sene süre ile prim desteği veriliyor. Bu sene için 5 yılda bir kişi için verilen destek miktarı 97 bin 560 lirayı bulmaktadır.

Eğitimi alanları işe alan işverenler için teşvikler nelerdir?

İşbaşı eğitim programına katılmış olanlara aylık 4.908 lira, öğrencilere 3.681 lira, işsizlik ödeneği alanlara ise 2.354 lira ödenmektedir. Geleceğin meslekleri için düzenlenmiş olan işbaşı eğitim programına katılana 5.399 lira verilmektedir. Destek imalatlar için 42 ay diğerleri için 30 ay şeklinde devam ediyor. İmalat sektöründe işçi çalıştıran işletme için işçi başına 32bin 576 TL destek verilecek. Diğer sektörler içinse işçi başına 23 bin 268 TL'ye kadar varıyor.

Bu sene hangi teşvik ve prim uygulanmaktadır?

Sigortalılar için uygulanmakta olan 5 puan indirimi, işbaşı programı tamamlayanlar için istihdam, genç girişimciler, işsizlik ödeneği alanlar, sosyal yardım alanlar, engelli istihdamına yönelik teşvik, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işsizlik sigorta desteği, ilave istihdam teşviki, kredi faiz veya kâr payı desteği başta olmak üzere 17 başlıkta istihdam teşviki sağlanmaktadır. Sosyal hizmetlerden faydalananlar içinse 60 ay prim teşviki sağlanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri desteklenmektedir.

Sosyal yardım alanları işe alanlar için teşvik var mıdır?

Sosyal yardım alan kişileri çalıştıran işletmeler bu sene 1025 lira prim desteği alabilmektedir. Bunun için vatandaşın yardım alma koşulu bulunmamaktadır. Yaşadığı hane içinden sosyal yardım alan bir kişinin var olması yeterli.. Prim teşviğinden faydalanmak için yasa ödeme süresi geçen sigorta, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası, zammı borcunun olmaması gerekmektedir.destek

Selin Doğan
selindogan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal