Deprem Uzmanından Kritik Deprem Açıklaması: Büyük Deprem Geliyor

Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram oldukça kritik bir deprem uyarısında bulundu.

06.12.2021-13:29 - (Son Güncelleme: 06.12.2021-17:15) Deprem Uzmanından Kritik Deprem Açıklaması: Büyük Deprem Geliyor

Türkiye, konumu gereği fay hatlarının üzerinde yer alıyor. Bu fay hatları Türkiye’nin depremler konusunda hareketli bir noktaya taşıyor. Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram oldukça kritik bir deprem uyarısında bulundu. Son dakika açıklamasında 75 kilometre uzunluğundaki fay hattına dikkat çeken uzman isim 7'den büyük depremlerin oluşabileceği sinyalini verdi. Dr. Akbayram, söz konusu fay kuşağında olası depremlerin beklendiğini söyledi. Uzman isimden korkutan deprem açıklaması geldi. Bingöl için kritik deprem uyarısı veren Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram, yaptığı son dakika açıklamasında iki il arasında 75 kilometrelik fay kuşağının tek parça kırılması halinde 7'den büyük ve oldukça şiddetli bir deprem oluşabileceğini duyurdu.

KORKUTAN DEPREM UYARISI

Türkiye’de gerçekleşecek olası depremler ile ilgili uyarıda bulunan Dr.Kenan Akbayram, büyük bir depremin beklenmesi gerektiğini vurguladı. IHA'nın haberine göre; Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram, Bingöl-Erzincan arasında bulunan Yedisu fay zonunun yaklaşık 200-250 yıldır kırılmadığını belirterek kritik açıklamalarda bulundu. "Yedisu fay zonu adını verdiğimiz Bingöl ile Erzincan arasındaki yaklaşık 75 kilometrelik fay kuşağı var. Bu fay kuşağının tek parçalı olarak kırılması halinde 7'den büyük deprem üretileceği hesaplandı" dedi. Geçmişte bu bölgede ciddi büyüklükte depremlerin yaşandığı ve önemli fay kuşaklarının arasında yer aldığını hatırlatan Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram Bingol'ü işaret etti. Bingöl'ün Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Varto fay zonları arasında yer alan bir il olduğunu hatırlatan uzman isim, söz konusu fay kuşaklarında deprem beklendiğinin sinyalini verdi. Korkutan açıklamada Yedisu fay zonunda yaklaşık 237 yıl önce bir deprem yaşandığını ve deprem tekrarlanma yılının 200-250 aralığında olduğunu altı çizildi. Dr. Akbayram, "Bilindiği üzere Bingöl 3 tane fay zonunun kesiştiği bir yer. Bunlar Doğu Anadolu fay zonu, Kuzey Anadolu fay zonu ve Varto fay zonu. Bilindiği üzere Kuzey Anadolu fay zonunun bazı kesimlerinde uzun yıllardır depremler olmadı fakat depremlerin olması gerekiyor." "Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi bizim Yedisu fayı veya Yedisu fay zonu adını verdiğimiz Bingöl ile Erzincan arasındaki yaklaşık 75 kilometrelik fay kuşağı. Bu fay kuşağının tek parçalı olarak kırılması halinde 7'den büyük deprem üretileceği hesaplandı. Bununla birlikte bu fay kuşağında en son deprem 1784 yılında oldu. Kuzey Anadolu fayının deprem tekrarlanma aralığının 200- 250 yıl olduğu düşünüldüğünde burada kısa süre içinde deprem olması çok olası. Maalesef Bingöl ve çevre illere hasar verebilecek bir deprem olacaktır" diye konuştu.

7'DEN BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR!

İkinci faylar hakkında uyarıda bulunan Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram, 7 şiddetinden büyük bir depremin beklendiğini söyledi. Doğu Anadolu fayının tehlikeli olduğunu vurgulayan uzman isim "Bunun yanında Bingöl'ü kesen Doğu Anadolu fay zonunun bazı fayları da var. Özellikle Ilıca ya da Göynük vadisi ile Palu arasındaki Doğu Anadolu fay zonunun kolları uzun süredir kırılmamış vaziyetteler. 150 yıldır üzerlerinde deprem yok, tespit edilememiş." Dedi ve bu sessizliğin aslında büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu açıkladı. Bu nedenle jeolojide sismik boşluk dediğimiz deprem kuşakları. Bu kuşakta da maalesef 7'ye yakın depremler olabilir. Çünkü Doğu Anadolu fayında 6.7 ile 7.2 arasında depremler kayıtlanmış. Bununla birlikte Kuzey Anadolu Fay zonu ve Doğu Anadolu Fay zonu arasındaki dağlık alanda da çok sayıda ikincil faylar var." dedi.

DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR

Yedisu fay zonu ile ilgili açıklamasına devam eden Dr. Akbayram şu sözlerle devam etti; "Örneğin, 2003 yılında gerçekleşmiş olan deprem böyle bir fayda yaşandı ve Bingöl merkezde 170'den fazla insanımızın vefat etmesine neden oldu. Bunun gibi Nazimiye- Karakoçan- Bingöl fay zonu, Sancak-Uzunpınar fay zonu ve aktif fay haritalarında çok da fazla yer almayan Kiğı-Yayladere fay zonu gibi faylarımız var. Bunlarda maalesef bölge için tehlikeli depremler üretme potansiyeline sahip görünüyorlar. Buradaki bahsedilen bütün faylar deprem üretme potansiyeli yüksek faylar. Bunların üzerindeki depremlerin ne zaman olacağına dair net verilerimiz elbette yok, fakat bazı ihtimal verilerimiz var. İhtimaller şunu gösteriyor, bunların hepsi deprem üretme potansiyeline sahip"

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal