27.01.2020-13:00 (Son Güncelleme:26.04.2024-01:11)


1

Deprem korkusu çoğu zaman kişilerin hayatını kabusa çevirebiliyor. Deprem fobisi, diğer fobilerin tersi olarak kişinin kendisini tehlikede hissetmesiyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetiklenir. Seismophobia’dan ileri derecede etkilenenlere uygulanan ilaçlı tedavi yöntemleri de var ancak uzmanlara göre çok geç olmadan birkaç basit yöntemle, kendi kendinize de kontrol altına alabilirsiniz. İşte deprem korkusunu alt etmenin yöntemleri…



2

Korkunuzu bastırmayın, anlaşılmayacağınız düşüncesiyle yaşadığınız endişeyi içinize atmayın. Çünkü ‘duygusal tepkisiz’ler travmayı daha ağır yaşamanıza neden oluyor.



3

Kaçınma taktikleri sandığınız kadar masum değil. Mesela herhangi biriyle beraber yatmak, kapıyı kapatmamak, kilitlememek, karanlık odada uyumaktan kaçınmak gibi davranışlarınızdan vazgeçin. Fakat korkularınızın üzerine yavaş yavaş gidin, bir anda tüm kaçınma davranışlarını durdurmaya çalışmayın.



4

Zihinsel olarak kendinizi hazırlayın. Daha sakin ve soğukkanlı kalmak için bir planlama yapın. Özellikle sevdiğiniz kişilerin depreme hazırlıklı olduğunu bilmek sizi zihinsel olarak rahatlatır.



5

Bir deprem çantası hazırlayabilirsiniz ancak her an tehlikeyi hatırlatacak şekilde, mesela odanızın baş köşesine konumlandırmayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR