04.05.2020-17:30 (Son Güncelleme:19.04.2024-11:21)


1

Denizli'nin Güney ilçesinin Adıgüzel Barajı göleti üstünde oluşan yeşil tabaka, görselliğiyle merak uyandırırken, ne olduğu bilinmediği için bölge sakinlerini de huzursuz etti. Adıgüzeller Mahallesi Muhtarı Onur Palaz, "Hayatımızda böyle bir şeyle ilk kez karşılaştık. Kötü bir kokusu var. Yetkililerin araştırmasını istiyoruz" diye konuştu. Konuyla alakalı açıklamada bulunan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran da baraj göletinde alg patlaması olduğunu belirtti.



2

Güney ilçesinde Büyük Menderes Nehri üstünde, sulama, enerji ve taşkın denetimi için 1989 senesinde kurulan Adıgüzel Barajı Göleti üzerinde meydana gelen yeşil tabaka bölge halkını tedirgin etti. 26 kilometrekare alandan olan ve 1 milyar metreküp su tutma kabiliyetine sahip olan baraj göletinin kapaklara yakın olan bölümünde kısım kısım oluşan yeşil tabaka dikkat çekiyor.



3

Adıgüzel Barajı, elektrik üretimine tesiri ve bölgenin sulama suyu gereksinimini karşılaması sebebiyle hayati ehemmiyete sahip. Koca bir havzaya yayılan ve bölgenin ekosisteminde ciddi bir etken olan Adıgüzel Barajı'nda son 1,5 ay içerisinde ortaya çıkan görüntü, bölge sakinlerini de tedirgin etti. Gölün büyük kısmını kaplayan bu farklılık merak uyandırırken, bunun 'ötrofikasyon' sonrası meydana gelen alg patlaması olduğu belirtildi. Dış kaynaklı kuvvetli besinlerin göle girmesi sonucunda oluşan ve su ekosisteminde mühim değişimleri yanında getiren ötrofikasyon teşekkülü, sudaki oksijeni önemli şekilde azaltıyor. Tedbir alınmaması durumunda gölün büyük kısmını kaplaması olağan olan yosunlaşma, güneş ışığının önüne geçtiği için suyun oksijenini önemli oranda düşürüyor ve göldeki bitki ve canlıların da ölümüne sebep olabiliyor.



4

ALG PATLAMASI

ALG PATLAMASI

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran, barajdaki tabakanın sebebinin alg patlaması olduğunu belirtti. Prof. Dr. Duran, "Bu alg patlamaları besin tuzlarının suda artmasıyla gerçekleşir. Fosfor, azot gibi evsel ve sanayi atıkların suya girerek besin tuzunun zenginleşmesiyle ortaya çıkıyor. Yağışlarda besin maddelerini taşıyor. Kirliğin artığı bölgelerinde görülün bir olaydır. Biz buna 'alg patlaması' diyoruz. Alg'lerin ürettiği toksit maddeler suda yaşayan canlılara zarar verir. İyi temizlenmez ise içme suyu olarak kullanılırsa toksit etki yaratabilir. Bu olayın üzerine gidilmesi ve önleminin alınması gerekiyor.



5

İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEY GÖRDÜK

İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEY GÖRDÜK

Alg patlamasının geriletilmesi için tedbirler alınmalıdır. Burası enerji amaçlı kullanılıyor ancak insani bakımdan sıkıntı olmasa da, gölde yaşayan canlılar bakımından sıkıntılı bir durum. Toksit maddeler Menderes Nehri'ne de karışabilir. Gölün üzeri yeşil tabakayla kaplandığı için güneş ışığının girmesini engeller. Bu da suda yaşayan bitkiler ve canlıların ölümüne neden olabilir" ifadelerini kullandı. Adıgüzeller Mahallesi Muhtarı Onur Palaz, baraj göleti üstünde ilk defa böyle bir manzarayı bulduklarını aktararak, "Yeşil tabaka gölde güzel bir görüntü oluşturuyor ancak çok kötü koku da yayıyor. Kokusu mahallemize kadar ulaşıyor. Son 1.5 aydır bu şekilde, bizde ne olduğunu bilmiyoruz. Yosun tabakası gibi görünüyor ancak araştırılmasını istiyoruz. Ben yıllardır mahallede yaşarım ancak ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Bizde tedirgin oluyoruz. Bu tabaka yüzünden barajda zaman zaman balık ölümleri de gördük" şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR