Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tahran'da kritik açıklamalar! 'Suriye'den terörü söküp atacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'da Astana formatı çerçevesinde gerçekleştirilen zirvede ‘DEAŞ, PKK, YPG ve diğer tüm terör örgütleriyle mücadele kesintisiz sürdürülmelidir’ diyerek önemli açıklamalarda bulundu. İşte haberin detayları...

20.07.2022-09:13 - (Son Güncelleme: 20.07.2022-09:13)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Astana formatı çerçevesinde Tahran'da gerçekleştirilen üçlü zirvede bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin açılışında yapmış olduğu konuşmada ise, terör örgütleriyle mücadelenin süreceğinin altını çizdi. Erdoğan konuya yönelik şunları aktardı:

‘’Terör örgütleriyle mücadele kesintisiz sürmelidir’’

Tüm terör örgütleri için hepimizin ortak meselesidir diyerek, ‘’PKK, YPG, hepimizin ortak meselesidir. Bugüne kadar sergilediğimiz işbirliğini sürdürerek bu hedeflere birlikte ulaşacağımıza inanıyorum. DEAŞ, PKK, YPG ve diğer tüm terör örgütleriyle mücadele kesintisiz sürdürülmelidir. Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik, bölücü terör örgütünün işgal ettiği topraklardan sökülüp atılmasıdır’’ dedi.


‘’Terör yuvalarının temizlenmesinin zamanı çoktan gelmiştir’’

Öte yandan Tel Rıfat ve Münbiç’in terör yatağı haline dönüştüğünü ifade ederek, ‘’Türkiye güney sınırı boyunca terörden arındırdığı bölgelerle sivil kaybını korumuş, hem de Suriye toprak bütünlüğüne önemli destek vermiştir. Suriye halkının ihtiyaçlarının kesintisiz idame ettirilmesi hepimiz için öncelik taşıyor. Ancak sadece sözler yaralara derman olmuyor. Terör örgütlerinin sınırlarımızdan tamamen 30 km öteye çekilmesi zamanında yapılması. Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör yuvalarının temizlenmesinin zamanı çoktan gelmiştir.

Anayasa Komitesi gayretlerimiz sonucu faaliyete geçmiş bugüne kadar 8 defa toplanmıştır. Önümüzdeki hafta yapılması planlanan 9. toplantının ertelenmesi üzücüdür. Toplantı, BM'nin kolaylaştırıcılığıyla BM merkezlerinden birinde görüşülerek sağlanmalıdır. Rejimin tavrı ise birlikte başlattığımız bu süreci baltalamaktadır’’ şeklinde konuştu.


‘’Türkiye her türlü desteği vermiştir’’

BM’nin yardımlarının sürmesi Suriye’deki mevcut krizi önleyecek tek yöntemdir diye belirten Erdoğan, ‘’Rejim nezdinde gereken telkinlerde bulunacağınıza inanıyorum. İdlib'de biraz da olsa sükunet varsa bu Astana sürecinin sonucudur. Türkiye 3.7 milyon Suriyeli kardeşimizi geçici olarak misafir etmektedir. Suriyelilerin topraklarına huzurla, güvenle onurlu dönüşü temin edilmelidir. Terörden temizlediğimiz bölgelere Türkiye'den 500 binden fazla Suriyeli döndü. Siyasi çözümde ilerleme kaydedilmesi dönmek isteyenlerin kötü muameleye maruz kalmayacakları geri dönüşler için önemlidir.

Suriye'nin kuzey batısındaki durum dikkat çekiyor. 4 milyon Suriyeli uluslararası yardımlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Türkiye her türlü desteği vermiştir. Astana ortaklarımızdan da aynı anlayışı bekliyorum. BM'nin yardımlarının sürmesi Suriye'deki krizi önleyecek yegane yöntemdir’’ diye söyledi.


‘’Birlik ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasından yanayız’’

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasından yana olduklarını dile getirerek, "Bu bölgede suç, aşırılıkçılık, ayrılıkçılık tehditlerinin olduğunu görüyoruz. Buna, geniş çapta araçlarını kullanan ABD liderliğinde Batılı ülkelerin yıkıcı çizgisi büyük ölçüde yol açıyor" ifadelerini kullandı.

‘’Suriye’deki istikrar geri dönmeli’’

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de konu hakkında, "ABD, Suriye'nin doğal kaynaklarını yağmalıyor. Tüm yabancı güçler Suriye'den ayrılmalı. ABD, en kısa zamanda Suriye'yi terk etmelidir" diye söyledi. Reisi "Suriye'deki istikrar geri dönmeli. Suriye'de mülteciler önemli bir konu. Suriyelilerin evlerine dönmeleri için bölge ülkeler olarak yardımcı olmalıyız" şeklinde konuştu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal