Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni'nde Önemli Açıklamalarda Bulundu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı. Başkan Erdoğan, ‘Keşfettiğimiz gazın değerini mesnetsiz iftiralarla düşürmeye çalışanlar bugün burada yanan ateşe iyi baksınlar’ şeklinde konuştu.

29.07.2021-09:45 - (Son Güncelleme: 29.07.2021-11:56) Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni'nde Önemli Açıklamalarda Bulundu!

Son dakika haberine göre Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’ne canlı bağlantı ile katılım sağladı. 

BAŞKAN ERDOĞAN MANAVGAT'TAKİ YANGIN İÇİN GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ 

Başkan Erdoğan konuşmalarına geçtiğimiz gün Antalya’nın Manavgat ilçesinde meydana gelen talihsiz yangına ilişkin açıklamalarda bulunarak başladı. Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulunarak ‘Bugün öğle saatlerinde Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum’ ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Ağustos ayında milletin uzun zamandır hasretle beklediği müjdeyi büyük bir gururla verdiklerini anımsatarak şöyle dedi: 

 "İLK DEĞİL, SON DA OLMAYACAK" 

"Fatih Sondaj Gemimizin keşfettiği 320 milyar metreküplük doğal gaz sadece Türkiye'de değil, dünyada da büyük yankı uyandırdı. İlk keşiften yaklaşık 2 ay sonra Fatih Sondaj Gemisi'ni ziyaret ederek, ilave 85 milyar metreküplük yeni keşfi de gemimizde açıklamıştık. Keşifle ilgili son müjdemizi ise Haziran ayının başlarında Filyos'ta düzenlenen törende vererek 135 milyar metreküplük yeni keşifle toplamda 540 milyar metreküpe ulaştığımızı ilan etmiştik. Karadeniz'de açtığımız bu kuyular ilk değildir, elbette son da olmayacaktır." 

 "DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAĞIZ" 

Sondaj çalışmalarının öncekilerden farklı olarak artık Türk gemileri ve personelleriyle yapıldığına dikkat çeken Erdoğan, "Sondaj konusunda ulaştığımız teknik yeterlilikle dışa bağımlılığımızı sona erdirdik. Araştırma ve sondaj gemilerimizi filomuza dahil ettik. Bu gemileri, tersanelerimizdeki bakım ve geliştirme işlemlerinin ardından kendi sınıflarının en iyileri arasına soktuk. İnşallah yakın zamanda Karadeniz gazının devreye girmesiyle kaynaktaki dışa bağımlılığımızı da önemli oranda azaltacağız. Tabii bu işler bir günde, bir gecede olmadı. Arkasında yılların emeği, ortaya konan güçlü irade ve milletimizin desteği var." ifadelerini kullandı. 

2023'Ü İŞARET ETTİ 

Türkali-2 kuyusunda 3 seviyede uzun süreli akış testleri yapıldığını söyleyen Erdoğan, 135 metre perforasyon ve çakıl filtre ile kuyu tamamlama işlemleri yürütüldüğünü belirtti. Bu işlemin Türkiye'de ilk defa derin denizde, Türkali-2 kuyusunda uygulandığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "İkinci aşamada yüzeyden kontrol edilen akıllı vanalar ve deniz tabanı test vanaları devreye sokuldu. Son aşamada da yüzey test ekipmanları ve flare ile gaz akışa verildi. Bütün bu operasyon, toplamda 247 saatlik bir akış sürecinde gerçekleştirildi. Karadeniz gazının ilk fazını 2023'e yetiştirmek için hem masa başında hem de sahada büyük bir emek harcanıyor. Proje elbette kendi içinde doğal ve teknik zorluklar içeriyor. Hamdolsun şu ana kadar iyi bir planlama ve detaylı iş takvimiyle hedeflerimizden herhangi bir sapma yaşamadık. Bundan sonrası için de çalışmalar aynı titizlikle devam edecek." 

"BENZER KEŞİFLERİN HABERCİSİ" 

Başkan Erdoğan, son bir yılda Tuna-1, Türkali-1, Türkali-2, Türkali-3 ve Amasra-1 olmak üzere toplam 5 kuyu açtıklarını ve her bir kuyuda keşfedilen gaz miktarını doğruladıklarını belirterek, Tuna-1 kuyusunun 40 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Amasra-1 kuyusunun daha önce elde edilen sismik verilerin yorumlanmasıyla açıldığını bildirdi. Erdoğan, "Böylece 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv daha yakaladık. Amasra-1 kuyusunun keşfini Sakarya gaz sahasındaki benzer keşiflerin de habercisi olarak görüyoruz. Sahanın etrafındaki çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah buralardan gelecek müjdeli haberleri de milletimizle paylaşacağız." dedi. 

TÜRKİYE İLE İŞ YAPAN BUGÜNE KADAR KAYBETMEDİ" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesinin siyasi ve ekonomi bakımından en güçlü ülkesi olan Türkiye'nin uzattığı dost elini tutanların bugüne kadar hep kazançlı çıktığını vurgulayarak, "Biz karşılıklı saygı ve haklara riayet çerçevesinde kapalı kapılar ardında ne diyorsak dışarıda da aynısını söyleyen bir ülke ve yönetimiz. Bazıları gibi yolun başında ayrı, ortasında ayrı, sonunda bambaşka konuşmuyoruz. Kendi gazımızın bölge refahına sağlayacağı katkının farkındayız. Bu projenin Türkiye'nin enerjide merkez ülke rolüne koyacağı katkıyı da çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin tecrübesinden, bilgi birikiminden, dostluğundan faydalanmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Türkiye ile iş yapan bugüne kadar kaybetmedi. Bundan sonra da kaybetmeyecektir" ifadelerini kullandı. Başkan Erdoğan konuşmasının ardından Fatih Sondaj gemisinden canlı bağlantı ile doğalgaz yakma etkinliğine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve beraberindeki gemi çalışanlarını, "Karşımda doğalgaz milli takımını görüyorum" dedi. Erdoğan, Türkali 2 kuyusunun hayırlı olmasını diledi. 

BAKAN DÖNMEZ'İN AÇIKLAMALARI 

Diğer yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının üç etapta karaya çıkarılacağını dile getirerek, 'Öncelikli aşama olan deniz tabanı doğal gaz üretim sistemlerinin tasarımını bitirdik. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başladık. 2022 yılında 169 kilometre boruyu deniz dibine sereceğiz.' şeklinde konuştu. Bakan  Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi'nden canlı bağlantı ile katılım sağladığı Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni'nde, Kanuni Sondaj Gemisi'nin kuyu tamamlama işlemlerini gerçekleştirdiği ve Türkali-2 kuyusu akış testinin olduğuynu dile getirdi. Karadeniz'de 1 yıl içerisinde 5 derin deniz sondajı yapıldığına dikkati çeken Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi'nin Türkali-1, Türkali-2 ve Türkali-3 tespit kuyularını tamamlarken, Kanuni Sondaj Gemisi'nin haziranda Türkali-2 kuyusunda kuyu tamamlama işlemlerine başladığını anımsattı. Dönmez, tespit kuyularıyla keşfedilen gaz miktarının doğrulandığını dile getirerek, şöyle devam etti: "5 kuyumuzda 140 adet gaz ve su numunesini analiz ettik. Rezervuar koşullarının anlaşılması için 1090 mini test ile akışkan özellikleri, basınç ve sıcaklık ölçümlerini tamamladık. Daha önce Karadeniz gazını üç etapta karaya çıkaracağımızı ifade etmiştik. İlk aşama olan deniz tabanı doğal gaz üretim sistemlerinin tasarımını bitirdik. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başladık. Alınacak malzemelerin detaylı bir listesi hazırlandı. 2022 yılında 169 kilometre boruyu deniz dibine sereceğiz' ifadelerini kullandı.

"YENİ VERİLER, YENİ MÜJDELERİN DE HABERCİSİ OLACAK" 

Bu doğrultuda tüm etapların birbirleri ile entegre ve uyumlu bir şekilde ilerlediğini bildiren Bakan Dönmez, ikinci faz olarak adlandırılan karadaki doğal gaz işleme tesisi temelinin 1,5 ay önce atıldığını hatırlattı. Dönmez, iş takviminin hedeflenen sürede, uygun bir şekilde ilerlediğini vurgulayarak, son aşamada her iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarının inşa edileceğini aktardı. Karadeniz gazının beraberinde, büyük bir ekonomi ve insan kaynağının da oluştuğunu belirten Dönmez, "Yerli firmalarımız bu sürecin önemli bir parçası olacak. İnsan kaynağı anlamında da burada ciddi bir tecrübe ve know-how birikimi elde ediyoruz. Gazın karaya çıkarılması için ekiplerimiz büyük bir gayretle çalışırken bir taraftan da sismik aramalarımız devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası'nda 11 bin kilometrelik 3 boyutlu sismik aramayı tamamladık. Buralardan elde edeceğimiz veriler, yeni müjdelerin de habercisi olacak." ifadelerini kullandı. Dönmez, "Karadeniz gazı burada bizi ışıtıyor ve ısıtıyor. Ancak yakın zamanda tüm Türkiye'yi ışıtacak ve ısıtacak." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal