17.03.2020-16:30 (Son Güncelleme:29.03.2024-17:30)


1

Cumalıkızık Köyü Dezenfekte Edildi

Cumalıkızık Köyü Dezenfekte Edildi

Bursa'da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan "Osmanlı köyü" Cumalıkızık'ta, yeni tür coronavirüs önlmeleri kapsamında dezenfeksiyon işlemi yapıldı. Bilhassa hafta sonlarında ziyaretçi yoğunluğu olan turistik mahallede, Yıldırım Belediyesinin özel kıyafetli ve maskeli çalışanı aracılığıyla meydan, sokaklar, otobüs durakları ve alanlar ilaçlandı.



2

Bursa- Cumalıkızık Köyü

Bursa- Cumalıkızık Köyü

Osmanlılar'ın Bursa'da ilk yerleştikleri yerlerden olan Cumalıkızık, 180'i hala kullanılan, bazılarında da koruma ve restorasyon faaliyetlerinin yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı Dönemi konut dokusunu bugüne taşımaktadır. Cumalıkızık yerleşiminin güneydoğusun tarafında, Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu Mevkii'nde, Bizans Devri'ne ait bir kilise kalıntısı 1969 senesinde belirlenmiştir. Kilise kalıntısının yüzeyde karşılaşılan bir takım mimari parçaları Bursa Arkeoloji Müzesi'nde saklanmaktadır.



3

Bursa etrafında hazırlanan Osmanlı Beyliği, kuruluşundan kısa müddet sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 senesinde Bursa'yı, 1331 senesinde İznik'i fethederek yörede varlığını kesin bir şekilde kabul ettirmiştir. Bu şekilde Osmanlı halkının bu topraklara yerleşerek şehirler ve köyler hazırlaması sağlanmıştır.



4

Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu niteliğini yerleşim dokusu, konut mimarisi ve yaşam biçimine yansıtmıştır. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ve vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine, bu noktalarından dolayı "kızık" ismi konulmuştur. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olan köye Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık isimleri konuşmuştur.



5

Bursa'nın tarihi bölgelerinden Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü'nün, Unesco Dünya Miras Listesine alınmasına yönelik Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü faaliyetlerinde hazırlanan dosya; 1 Şubat 2013 tarihi itibariyle, UNESCO Dünya Mirası Merkezi Sekreterliği'ne Dışişleri Bakanlığı tarafından iletilmiştir. Cumalıkızık Köyü, UNESCO aracılığıyla Haziran 2014 tarihinde Bursa’nın Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ile beraber UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunması uygun görülmüştür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR