02.07.2022-14:15 (Son Güncelleme:02.07.2022-15:22)


1

Geri dönüşümün önemi

Geri dönüşümün önemi

Geri dönüşümün önemi. atıkların içindeki cam, metal, plastik, kağıt gibi atıkların çeşitli işlemlerden geçirilerek yeni bir hammadde olarak değerlendirilmesine “geri dönüşüm” denir. Doğal kaynaklarımızın dikkatlice kullanılmaması halinde bir gün bu kaynakların tükeneceği şüphesizdir.



2

Kaynak israfı

Kaynak israfı

Hayat standardını iyileştirirken ortaya çıkan kaynak israfını önlemek ve enerji krizine engel olmak için bu gerçeği yıllar önce gören gelişmiş ülkeler atıkların geri kazanılması ve yeniden kullanılmasıyla ilgili yöntemler geliştirmiştir. Bu gerçekten yola çıkarak Avrupa ekonomik topluluğu üye ülkelerde geri kazanım şartı getirmiştir.



3

Atıkların geri kazanılması

Atıkların geri kazanılması

Çelik, demir, kurşun, kağıt, plastik, cam gibi maddelerin geri kazanılması, doğal kaynakların tüketiminin önüne geçeceği gibi, ithal edilerek kullanılan hurdalara ödenen döviz miktarının da azalmasını sağlayacak böylelikle enerjiden de büyük tasarruf sağlanacaktır.



4

Ekonomik katkı sağlıyor

Ekonomik katkı sağlıyor

Atıkların kaynağında toplanmasının geri kazanımda ekonomik katkı sağlayacağı şüphesizdir. Büyük şehirlerde çöp kutularından özellikle karton, plastik, metallerin bazı kişilerce toplandığını görmüş ve acıyan gözlerle onlara baktığımız olmuştur.



5

Sağlıksız koşullarda sürdürülüyor

Sağlıksız koşullarda sürdürülüyor

Bu insanların yaptığı işin ekonomiye büyük katkı sağlayabileceğini biliyor muydunuz? Ekonomik olan bu faaliyet halen devam ediyor ama sağlıksız koşullarda yapılıyor. Bu faaliyeti kayıt altına almak ve uygun şekilde yapmak gerekir.2004 yılında 120-130 bin ton geri dönüştürülebilir atık toplandı. Buna karşılık 1,5 milyon ton atığında kayıt dışı toplandığı tahmin ediliyor.



6

Metallerin geri kazanılması

Metallerin geri kazanılması

Araştırmalara göre özellikle metallerin geri kazanılmasında harcanan enerjinin, bu metallerin madenlerden çıkarılarak işlenmesinden daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Bu konuya birkaç örnek verelim: geri kazanılan metalden bir ton alüminyum yapmak için gereken enerji cevherden yapılacak alüminyum için harcanan enerjinin %4’üdür.



7

Doğal kaynakları korur

Doğal kaynakları korur

Doğal kaynaklarımız korunur: doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi ile her geçen gün azalmaktadır. Bu sebeple malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir atıkları geri kazanmak son derece önemli bir işlemdir. Örneğin kağıdın geri kazanımıyla ağaçların daha az kesilmesi sağlanır. Ayrıca plastik atıkların geri kazanımıyla petrolden tasarruf sağlanabilir.



8

Enerji tasarrufu

Enerji tasarrufu

Enerji tasarrufu sağlanır: geri dönüşüm malzeme üretiminde işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlanır. Örneğin; metal içecek kutularının geri dönüşümü işleminde, bu metallerin direkt eritilerek yeni ürün haline dönüştürüldüğünde bu metallerin üretimi için kullanılan maden cevheri ve bu cevherin saflaştırılması işlemine gerek olmadan üretim gerçekleştirilebilecektir. Bu şekilde bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden %96 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR