Gece Alt Islatma Problemi Nasıl Çözülür?

Çocuklarda gece altını ıslatma olayı gerek aileler gerekse doktorlar tarafından önemsenmesi gereken bir konudur. Çocuklar neden gece idrar kaçırır? Çocuklarda gece yatak ıslatma nasıl önlenir? Detaylar haberimizde...

26.06.2020-13:30 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-17:29) Gece Alt Islatma Problemi Nasıl Çözülür?

Çocuklarda gece altını ıslatma olayı gerek aileler gerekse doktorlar tarafından önemsenmesi gereken bir konudur. 5 yaşın üstündeki çocuklarda gece altını ıslatma durumu devam ettiğinde bir takım psikolojik sorunlarda beraberinde ortaya çıkabilir.

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof.Dr. Önder Yavaşçan konuya dair yaptığı açıklamada bunun bir mesane problemi olduğunu vurgulayarak, ''Gece altını ıslatma dediğimiz durum; çocuğun uyku anında farkında olmadan idrar yapması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum farklı nedenler sonucu da oluşabilmekle birlikte genellikle mesane gelişimindeki problemden kaynaklanmaktadır. '' diye ifade etti.

Çocuğun gece idrar kaçırması hakkında bilgi paylaşımında bulunan Yavaşcan, ''Gece altını ıslatma dediğimiz durum; çocuğun uyku anında farkında olmadan idrar yapması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum farklı nedenler sonucu da oluşabilmekle birlikte genellikle mesane gelişimindeki problemden kaynaklanmaktadır.'' dedi.

ÇOCUKLARIN İDRAR KAÇIRMALARININ NEDENLERİ


İdrar kaçırma sorununa da değinen uzman şunları kaydetti: ''Çocuğun gece altını ıslatması kronik böbrek hastalığının, çocukluk çağı şeker hastalığının, gece idrarı azaltan hormonun az salgılanmasının ya da mesane tembelliğinden kaynaklı da oluşabilir. Psikolojik sorunlar yaşayan çocuklarda da görülebilir. Yakın birinin kaybı, hastanede yatma, okul değiştirme veya anne baba ayrılığı gibi sorunlar da buna neden olabilir. ''

ÇOCUĞU TEDAVİYE KATMAK ÖNEMLİDİR!

Tedavi yöntemi hakkında önemli bilgileri aktaran Yavaşcan, ''Burada önemle belirtilmesi gereken şey, gece altına ıslatmanın kimsenin suçu olmadığıdır. Aileler bu bilinçle çocuklarına yaklaşmalı ve ona göre yapıcı bir davranış sergilemelidirler. Bu nedenle altını ıslatan çocuğun konuyla ilgilenen bir hekim tarafından muayene edilmesi ve uygun bir tedavi yöntemi belirlemesi önemlidir. Çocuğu motive edip onu tedaviye katmak da önemlidir. Gece idrarının azalmasına yardımcı olan bir ilaç yardımıyla çocukların altını ıslatmasını önlemeye çalışmaktayız. Diğer tedavi metodu ise alarmdır. Fakat başlangıçta başarılı olan bu tedavi alarmı bıraktıktan sonra ıslatmanın yeniden başlamasından ötürü artık pek yaygın değildir. Çocukluk çağında sık görülen gece yatak ıslatma problemi ailelerin mutlaka bilinçlenmesi gereken bir durumdur. Çocukların konuyla ilgilenen hekimler tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Burada yapılacak uygun tedavilerle çocukların yaşadıkları bu problemin önüne geçilebilmektedir. '' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal