15.05.2020-13:39 (Son Güncelleme:28.03.2024-22:08)


1

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, coronavirüs salgınını kontrol altına aldıklarını dile getirerek "Bazı ülkelerin politikacıları ısrarla salgını siyasileştiriyor. Bu tür hareketler uluslararası salgınla mücadele çabalarına zarar veriyor" ifadelerini kullandı. Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkelerinde coronavirüs salgınını kontrol altına aldıklarını dile getirerek, "Bir süredir bazı ülkelerin politikacıları ısrarla salgını siyasileştiriyor ve Dünya Sağlık Örgütüne saldırıyor. Bu tür hareketler uluslararası salgınla mücadele çabalarına zarar veriyor.” ifadelerini kullandı.



2

'KONTROL ALTINDA'

'KONTROL ALTINDA'

Çin Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Vang Yi’nin, gece sularında Bosna Hersek, Macaristan ve Estonya Dışişleri Bakanları ile telefonda görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi. Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang, telefon görüşmesinde "Devlet Başkanı Şi Cinping’in kişisel yönetimi ve yönlendirmesi altında Çin, zorlu ve sıra dışı çabalarla, coronavirüs salgınını kontrol altına aldı, mevcut salgınla mücadele sürecinde ekonomik ve sosyal hayatın aşamalı olarak normale dönmesi yönünde sebat ediyor" şeklinde konuştu.



3

Coronavirüsün sınırı ve milleti olmadığını dile getiren Bakan, herhangi bir ülke ve siyasetçi adı zikretmeden, "Bir süredir bazı ülkelerin politikacıları ısrarla salgını siyasileştiriyor, etiketliyor" diye konuştu. Bakan Vang, bahsi geçen siyasetçilerin Dünya Sağlık Örgütü’ne saldırdığını ve bu örgütü karaladığını dile getirerek, "Bu tür hareketler uluslararası salgınla mücadele çabalarına müdahale ediyor, zarar veriyor" ifadesini kullandı.



4

ABD'DEN ÇİN'E

ABD'DEN ÇİN'E

ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yeni tip coronavirüsün Vuhan'da bulunan bir laboratuvardan yayıldığı şeklinde iddialarda bulunmuştu.



5

'KANIT GÖRDÜM AMA AYRINTI VEREMEM'

'KANIT GÖRDÜM AMA AYRINTI VEREMEM'

ABD Başkanı Trump, bu iddialar hakkındaki delilleri gördüğünü fakat şimdi ayrıntı veremeyeceğini dile getirmişti. Pompeo ise "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlarla dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına ilişkin çok sayıda kanıt olduğunu söyleyebilirim" diye konuşmuştu.



6

'TAZMİNAT İSTEYECEĞİZ'

'TAZMİNAT İSTEYECEĞİZ'

Diğer taraftan Başkan Trump, 27 Nisan'da Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, yeni tip coronavirüs salgınıyla ilgili Çin'den tazminat isteneceğini söylemişti. Pompeo ayrıca Çin'e "biyomedikal laboratuvarlarını aralarında ABD'nin de olduğu uluslararası denetçilere açması" çağrısında bulunmuştu. Çin ise bu iddiaları yalanlayarak, konunun siyasileştirildiğini dile getiriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR