Çin Afganistan’a 30 Milyon Dolarlık Yardım Yaptı!

ABD’nin işgalinin bittiği Afganistan’da bu defa Çin devreye girdi. Çin 30 milyon dolardan fazla koronavirüs aşısı ve acil insanı yardım gönderiyor.

10.09.2021-14:09 - (Son Güncelleme: 10.09.2021-14:42) Çin Afganistan’a 30 Milyon Dolarlık Yardım Yaptı!

20 yıldır Afganistan’da bulunan ABD ordusunun işgali geçtiğimiz günlerde sona erdi. Taliban ülke yönetimini yeniden ele geçirdi. ABD ve Batılı ülkelerden boşalan Afganistan ise Çin’i cezbediyor.

ÇİN AFGANİSTAN’A 30 MİLYONDAN FAZLA İNSANİ YARDIM YAPACAK

Afganistan'a komşu olan ülkelerin dışişleri bakanlarının yaptığı çevrim içi zirveye Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de katıldı. Vang, Pakistan, İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla Afganistan'daki durumu ele aldı. Çin, Afganistan'a 3 milyon koronavirüs aşısının yanında 200 milyon yuan (yaklaşık 31 milyon dolar) değeri olan gıda, ilaç ve kışa hazırlık amacıyla ihtiyaç malzemesi göndereceğini söyledi.

BAKAN VANG ÇAĞRIDA BULUNDU

Bakan Vang, ABD'nin bölgeden çekilmesi ile meydana gelen sorunları gidermek için komşu ülkelere iş birliği çağrısı yaptı. ABD ve müttefik ülkelerin Afganistan’a ekonomik ve insani yardım noktasında zorunlu sorumluluklarını yerine getirmelerini söyledi. Bakan Vang, Taliban'ın Afganistan’da kurduğu hükümet için ‘geçici’ olduğunu belirterek ülkenin geleceğinin belirsiz içerisinde olduğunu vurguladı.

Koronavirüse karşı önlemlerin alınması, gümrük kapılarının açık tutulması, düzensiz mülteci akınının kontrol altına alınması, insani yardımlar ile terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele hususlarında komşu ülkelerin Afganistan'a destek sağlaması gerektiği üzerine konuştu.

TALİBAN SÖZCÜSÜ ÇİN'İN PARTNER OLACAĞINI DUYURMUŞTU

Taliban Sözcüsü Mücahid, İtalyan basınına konuşmuştu. Çin ile ilişkileri noktasında, ‘Pekin, ülkeyi yeniden inşa etmede bize yardım edecek. Bizim ana partnerimiz olacak. Ülkemize yatırım yapma ve yeniden inşa konusunda hazır olması sebebiyle Çin, bizim için temel ve olağanüstü bir fırsatı temsil ediyor.’şeklinde konuşmuştu.

ÇİNLİLER SAYESİNDE YENİDEN İŞLETİLECEK

Mücahid, Çin'in ‘Kuşak Yol’ girişimine önem verdiklerini söyleyerek, ‘Bu proje, antik İpek Yolu'nu yeniden canlandıracak. Ayrıca, Çinliler sayesinde yeniden işletilebilecek bakır madenlerimiz var. Son bir not olarak, Çin, bizim dünya pazarlarına açılışımızı temsil ediyor.’yorumuna bulunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal