Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı: "Aidat öder gibi ev alınabilecek!"

Güngören Genç Osman Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni’ne katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son dönemde artan kira fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamada bulundu.

25.05.2022-16:45 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-17:35)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Güngören Genç Osman Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni’ne katıldı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “kaçacaklar” iddiasına yanıt veren Bakan Kurum, söz konusu kaçmaksa Kılıçdaroğlu’nun “kaçmanın kitabını” yazdığını belirterek, “15 Temmuz’da kimlerin kaçtığını bu aziz millet çok iyi biliyor.” dedi. Kurum, muhalefetin “yeşil ceket” söylemine ise, “ ‘İstanbul’un ihtiyacı yeşil alan. Havalimanına yeşil alan yapacağım’ diyen de sensin, ertesi gün ‘millet bahçesi projesi vatana ihanettir, yıkacağız!’ diyen de sensin. Hakikaten söyleyin bize, sizin kaç ceketiniz var?” karşılığını verdi.

Program, açılış, temel atma ve kitlesel buluşmalar gibi bir dizi program için İstanbul’da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Güngören Genç Osman Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni’ne katıldı.

“İstanbul’un en gözde dönüşüm projelerinden biri olacak”

Güngören’de kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında 300 yeni konutun temellerini hep birlikte atmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Murat Kurum, bu projenin yatay mimarisiyle, yeşil alanlarıyla ve depreme dayanıklı yapılarıyla; İstanbul’un en gözde dönüşüm projelerinden biri olacağını ifade etti.

İstanbul’dan başlamak üzere 81 şehirde tedbirler alacaklarını; ev ve iş yerlerini depreme karşı dayanıklı hâle getireceklerini söyleyen Bakan Kurum: “Biz artık deprem dolayısıyla hiçbir annemizi, hiçbir yavrumuzu yitirmek istemiyoruz. Bu sebepten; Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında ilan ettikleri “Türkiye’nin Her Yerinde Deprem Dönüşümü” hedefiyle tam 3 milyon konutumuzu dönüştürdük. 12 milyon vatandaşımızın hayatını hamdolsun güvence altına aldık. Şu anda ülkemizin dört bir yanındaki şantiyelerde harıl harıl çalışıyoruz. Yatırım bedeli 120 milyar lira olan, 350 bin kentsel dönüşüm ve sosyal konutumuzu inşa ediyoruz.” dedi.

Hâlihazırda Kartal’da bin 500 konutluk yeni kentsel dönüşüm konutlarına devam ettiklerini belirten Bakan Murat Kurum: “Kâğıthane’de istinat duvarı çöktü, oraya koştuk, çevredeki tüm binaları yıktık; yerine yenilerini yaptık. Fikirtepe’de 15 bin konutluk, dünyaya örnek bir şehircilik sürecini başlattık. Üsküdar Kirazlıtepe’de, Büyük Çamlıca Camii’mizin eteklerinde, yeni bir şehircilik hamlesini tüm hızımızla sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Murat Kurum

Murat Kurum, sözlerini: “Bugün; Gaziosmanpaşa, Kâğıthane, Maltepe, Bağcılar, Zeytinburnu, Eyüpsultan, Başakşehir, Beykoz, Sultanbeyli, Kartal, Esenler, Ataşehir, Beyoğlu Sütlüce, Okmeydanı ve Hacıhüsrev’de; İstanbul’un 39 ilçesinde, 140 bin konutumuzun dönüşümüne süratle devam ediyoruz. Bu yıl Mart ayında yine Güngören ilçemizde sizlerle buluşmuştuk. Tozkoparan mahallemizde birinci etapta, 141 konut, 3 işyerinin anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize teslim etmiş; mutluluklarına şahit olmuştuk. 55 bin metrekare alanda 270 konut, 10 işyeri ve sosyal donatılardan oluşan ikinci etabımızın temellerini de dualarla atmıştık. İnşaları olağanca hızıyla sürüyor.” ifadeleri ile sürdürdü.

“Güngören depreme hazır olacak”

Bakan Kurum, konuşmasında: “Bugün yine Güngören’de 11 blok hâlinde yapılacak 300 konut ve 10 dükkân için besmelemizi çekiyoruz.” diyen Bakan Murat Kurum, “Bu konutlarımız depreme karşı dayanıklı olacak, enerji verimli, sıfır atık uyumlu olacak. Bir yıl sonra da teslim edeceğiz. Güngören depreme hazır olacak, geleceğe emin adımlarla yürüyecek. 222 milyon lira bedelle hayata geçirdiğimiz konutlarımız, Güngören’e, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, 100 yılda yapılacak işleri, 20 yıla sığdırdık. Son 28 yılda; İstanbul’a Cumhuriyet tarihinin en büyük eserlerini kazandırdık. İstanbulluları yeni bir hayata, yeni bir ufka, yeni bir geleceğe taşıdık. Yeni yuvalar, bereketli iş yerleri ve konutlar inşa ettik. İçerisinde camilerden millet kıraathanelerine, bisiklet yollarından mesire alanlarına kadar vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu sosyal donatı alanlarını, devasa millet bahçelerimizi kurduk.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’a 46 millet bahçesi kazandırıyoruz”

 İstanbul’a 46 millet bahçesi kazandırdıklarını hatırlatan Bakan Kurum: “Dile kolay! Bugün bu şehre tam 46 millet bahçesi kazandırıyoruz. 2,2 milyon metrekare büyüklüğünde 13 millet bahçesinin yapımını tamamladık. Diğer bahçelerimizin de yapımına süratle devam ediyoruz. Güngören’imize de toplam büyüklüğü 56 bin metrekareye ulaşan 2 millet bahçemizi yapıyoruz. Birini Haziran ayında açacağız. Söz verdiğimiz gibi, Güngören Millet Bahçemizde artık son aşamaya geldik. Güneştepe millet bahçemizin de yapımına başladık. Hiç şüphe yok ki İstanbul’daki en özel projemiz, Atatürk Havalimanı millet bahçemiz olacak. Pazar günü, 145 bin 300 fidanımızı toprakla buluşturacağız. Tamamlandığında; bilim merkezlerinden bisiklet yollarına, spor alanlarından sanat atölyelerine ve yeşil alanlarına kadar pek çok sosyal donatıyla muhteşem bir yaşam alanı olacak. İstanbullu hemşerilerimiz burada yeşille buluşacak. Çocuklarımız tabiatla iç içe olacak. Büyüklerimiz huzur bulacak. İstanbul’un akciğeri olacak, İstanbul’un kalbi burada atacak.” dedi.

“Tilki 40 türkü söyler, hepsi tavuk üzerine”

Muhalefetin bu dev esere de “dur, olmaz, yapılamaz!” dediğini anımsatan Bakan Kurum: “Mega projeleri mahkeme salonlarına taşıyanlar, taş üstüne taş koymayanlar buna da karşı çıkıyorlar! Planımızı, projemizi açıklamamıza rağmen ‘buraya inşaat yapılacak’ diye bir türkü tutturmuşlar. Ne demişler; ‘Tilki 40 türkü söyler, hepsi tavuk üzerine.’ 50 yıldır hep aynı nakaratları söylüyorlar. Yönettikleri belediyeleri borç batağına itenlerin, millet hayrına hiçbir yatırımı, hiçbir projesi olmayanların böyle düşünmesine gerçekten şaşırmıyoruz; artık milletimiz de şaşırmıyor. Bir de kalkmışlar ‘Yeşil ceket giymekle çevreci olunmaz’ demişler. Bizim ceketimiz yeşil. Biz tüm ekibimizle, çevremiz ve doğamız için ne yapmamız gerekiyorsa onu kararlılıkla yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en çok ağaç, en çok yeşil alan üretmiş kadrosuyuz. Bununla da gurur duyuyoruz. Peki siz? Yemyeşil dikey bahçeleri harap edenler mi bize çevrecilik dersi verecek? Cumhurbaşkanımızın temizlediği Haliç’i kaderine terk edenler mi bize ahkâm kesecek? Dünyanın en modern atık su tesislerini durduranlar mı, iptal edenler mi bize doğaseverlikten bahsedecek? Bence bu sahte çevrecilere, maskeli doğaseverlere asıl sorulması gereken soru şudur: Algı oluşturma gayretiyle nereye kadar gideceksiniz? Nereye kadar İstanbul’a hizmetten geri duracaksınız? Bu millet sizin bu iş bilmezliğinizden, vurdumduymazlığınızdan daha ne kadar çekecek? Bu millet, sizin maskenizi düşürdü! Bir diğer soru da şudur! Ben yeşil ceket giyiyorum. Peki sen hangi ceketi giyiyorsun? Bir gün öyle, bir gün böylesin. Bir gün ‘İstanbul’un ihtiyacı yeşil alan. Havalimanına yeşil alan yapacağım’ diyen de sensin, ertesi gün ‘millet bahçesi projesi vatana ihanettir, yıkacağız!’ diyen de sensin. Hakikaten söyleyin bize, kaç ceketiniz var? Söyleyin bize, şimdi sırada hangi ceketiniz var? Şimdi sırada hangi renginiz var?” açıklamalarında bulundu.

Murat Kurum

“Kaçmanın kitabını siz yazdınız”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “kaçacaklar” iddiasına da yanıt veren Bakan Murat Kurum, söz konusu kaçmaksa Kılıçdaroğlu’nun “kaçmanın kitabını” yazdıklarını belirterek, Kılıçdaroğlu’na “Türkiye’de darbe olursa tankların önüne önce ben yatarım.” sözünü hatırlattı ve ekledi:

“15 Temmuz’da yatamadınız, evlere sığınıp kahve içerek milletin bombalanmasını seyrettiniz. O gün kimlerin fellik fellik kaçtığını, kimlerin milletle birlikte kaldığını, bu aziz milletimiz çok iyi biliyor. Biz Malazgirt’te, İstiklal Savaşı’nda, Çanakkale’de, Kıbrıs’ta, 15 Temmuz’da bağımsızlık için gözünü bile kırpmadan ölüme koşmuş, ölümü öldürmüş bir ruhun evlatlarıyız. Biz Atatürk Havalimanı’nda yüz binlerce İstanbullu kardeşimizle birlikte; yavrularımızla, gençlerimizle, annelerimizle, babalarımızla; Fatih’in torunları olarak fethin 569. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Devlet Bahçeli’nin, Sayın Mustafa Destici’nin katılımlarıyla büyük bir coşkuyla, 1453’ü temsilen 145 bin 300 fidanımızı aziz İstanbul’un aziz toprağıyla buluşturacağız. Tüm yalancılara, tüm müfterilere, sözde çevrecilere, maskeli doğaseverlere; aziz milletimizle birlikte verilmesi gereken cevabı Pazar günü saat 16.00’da vereceğiz. Projemizi de fethin 570. yıl dönümünde tamamlayacağız. İstanbullu kardeşlerimize armağan edeceğiz.”

Gazetecilerin sorularını yanıtladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Güngören'de Şişecam konutları temel atma törenine katıldı. Törenin ardından Bakan Kurum basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyat artışlarıyla ilgili düzenlemenin 10 gün içinde tamamlanıp hayata geçirileceğini belirten Bakan Kurum, düzenlemenin Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi. Kurum, ev sahibinin de kiracının da mağdur olmayacağını ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Güngören'de Şişecam Konutları Temel Atma Töreni'ne katıldı. Temel atma törenini gerçekleştiren Bakan Kurum, programın ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum: "Hep esnafımızın, üreticimizin, vatandaşımızın yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut seferberliğini yaptık bitirdik. 1 milyon 130 bine ulaştık." dedi.

"Aidat öder gibi ev alınabilecek"

Söz konusu projeye ilişkin Bakan Kurum: "Sayın cumhurbaşkanımız da yeni bir sosyal konut projesini müjdeleyecek. Aidat öder gibi kiranın da altında bedel ve taksitlerle vatandaşlarımız ev almaya devam edecek. Pandemi süreci ile birlikte gerek konut fiyatlarındaki gerekse kiralardaki artışı yakinen takip ediyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın da talimatları ile ilgili bakanlıklarımızla birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde de vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğimiz bu noktada kira artışlarının takibi ve kira artışlarının bedelleri noktasında düzenlemeler için bir çalışma yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız yakın zamanda paylaşacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Biz gerek konut sektöründe gerek diğer sektörleri tamamen takip ediyoruz. Mevzuat belli kira artış oranı enflasyon oranını geçemez. Bu konuda bir düzenleme yapıyoruz. 1 hafta 10 gün içinde tamamlayıp milletimizle paylaşacağız." ifadelerinde bulundu.

"Fahiş artışları takip ediyoruz"

Artışlarla ilgili bir yaptırım olacak mı sorusu üzerine Bakan Kurum: "Fırsatçılığa müsaade etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz. durumu fırsat görüp enflasyon ve kira artış oranı açıkladı bu artış oranı üzerinde bir artış söz konusu ise bununla ilgili hem adli hem hukuki süreci takip ediyoruz. Düzenleme de bunlarla ilgili de çalışacağız. Fırsatçılığa müsaade etmeyeceğiz. Fahiş artışları takip ediyoruz. Denetimlerimiz devam ediyor." yanıtını verdi.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal