Çay ve etin ardından yumurta ve süte de rekor zam geldi! Vatandaş zam hızına yetişemiyor! Zamlı fiyatları görenler şok oldu

Türkiye’de her geçen gün ürünlere yeni bir zam geliyor. Benzine, ete ve çaya gelen rekor zamların ardından yumurta ve süte de yeni zamlar yapıldı. Yurt genelinde ekonomik sıkıntılar nedeniyle binlerce kişi geçinmekte zorlanırken, temel gıda ürünlerine zam üstüne zam yapılıyor. Çaya gelen zammın sıcaklığı geçmeden yumurta ve süte de rekor zamlar yapıldı. Zamların ardından vatandaşlar kara kara düşünmeye başladı.

18.05.2022-23:02 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-23:02) Çay ve etin ardından yumurta ve süte de rekor zam geldi! Vatandaş zam hızına yetişemiyor! Zamlı fiyatları görenler şok oldu

Türkiye’de etkisini gösteren ekonomik sıkıntılar her geçen gün artmaya devam ediyor. Benzin, et, çay zammı derken son olarak da yumurta ve ete de rekor zam yapıldı. Zamla birlikte yumurta fiyatlarındaki artış yüzde 100’ü buldu. Temel gıda ürünlerine yapılan zamlar vatandaşa nefes aldırmamaya devam ediyor.

Türkiye’de temek gıda ürünlerine zam üstüne zam yapılıyor. Et ve çayın ardından yumurta ve süt fiyatlarına da yeni zamlar yapıldı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin (Yum-Bir) yeni fiyat listesini yayımladı. Buna göre KDV’siz büyük boy yumurtanın adet fiyatı 1 liradan 1 lira 10 kuruşa, orta boy yumurtanın fiyatı 90 kuruştan 1 liraya yükseldi. Büyük boy yumurta yüzde 10 artış yapılırken, orta boy yumurta fiyatlarına yüzde 12,5’lik artış yapıldı. 

Zamlar yüzde 100'e ulaştı

Zamlar yüzde 100’ü aştı!

Zamların ardından marketlerde adet yumurta fiyatları 1,5 lirayı geçti. Fiyatlar bölgelere ve marketlere göre değişim gösterirken vatandaşlar yumurta almakta bile zorlanır hale geldi. Geçen sene 17 Mayıs’ta büyük boy yumurtanın adet fiyatı 55 kuruşken bugün 1 lira 10 kuruş oldu. 

Süt fiyatlarına yapılan zamlar da tepki çekti. Marketlerde en ucuz sütün litre fiyatı 16 lira oldu. Süt fiyatları marketlerde genel olarak 21 liraya çıkarken 1 kilo peynir fiyatı ise 100 lirayı buldu. Çiğ süte yapılan zam, süt ürünlerinde yüzde 30’luk bir artışı beraberinde getirdi. 5 ay içinde sütün litre fiyatında yüzde 100’ü aşan zamlar yapıldı. Vatandaşlar önceki zamları kabul edemeden yeni zamlarla neye uğradığını şaşırdı.

Marketlerde 800 gram beyaz peynir 60-85 liradan etiketlendirilirken, 1 kiloluk kaşar peynirinin fiyatı 100 Lirayı geçti. Yoğurdun kilosu 20-27 liradan satılırken, 2 kiloluk yoğurtların fiyatları ise 45- 52 lira arasında değişiklik gösteriyor. 250 gram tereyağının fiyatı ise 16-18 TL arasında değişiyor. 

Zam yağmuru durmuyor

Zam yağmuru durmuyor!

Aralık ayında çiğ süt fiyatına 2 defa yapılan zamların ardından sütün litre fiyatı 10 lirayı aştı. Süt fiyatları Nisan ayının sonunda ve Mayıs ayının başında yeniden zamlandı. Üreticinin litresini 5, 70 TL’den sattığı sür raflarda en ucuz 16 TL’den satılıyor. Ulusal Süt Konseyi (USK), üreticinin zararını karşılamak amacıyla çiğ süt referans fiyatlarını 7,50 TL’ye yükseltti. Üretici zararlarını karşılamayan zamlar karşısında hayvanlarını kesime göndermeye başladı. Bu hamle ile et ve süt fiyatlarında yeni bir krizin kapıda olduğu düşünülüyor.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal