Cana Yakın mı Canayakın mı, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Cana yakın’ da onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı nedir, bitişik mi ayrı mı, içinde 'cana yakın’ geçen cümleler nelerdir?

15.04.2020-09:46 - (Son Güncelleme: 05.02.2022-14:25) Cana Yakın mı Canayakın mı, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "cana yakın"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "cana yakın" olarak ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen “canayakın” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “cana yakın” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamları şöyle:

“Sevimli”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- O cana yakın, o çocuk yüzüyle dört yanına bakınca, sanki bütün varlık masumlukla aydınlanırdı. (Halikarnas Balıkçısı)

- Düşmanımdır seni kim bulursa cana yakın / Annen bile okşarsa benim bağrım kan olur. (Faruk Nafiz Çamlıbel)

- Cana yakın ve içten görünmesine rağmen içedönük bir kızdı, yüreğinden geçenleri kimseye açmazdı. (Gabriel Garcia Marquez)

- Cana yakın yüz ifaden bütün dünyayı özgür kılmayı amaçlıyormuş gibi görünüyor. (Franz Kafka)

- Sonra insanoğlu mesut olunca bütün varlık nasıl değişiyor, ölüme kadar her şey nasıl sevimli, cana yakın oluyor. (Ahmet Hamdi Tanpınar)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal