Burun Tıkanıklığını Gidermek İçin Ne Yapılmalı?

Mevsim geçişiyle birlikte burun tıkanıklığında da artış yaşandı. Doğal çözümlerle burun tıkanıklığı nasıl önlenir? Detaylar haberimizde...

17.04.2021-17:51 - (Son Güncelleme: 13.11.2021-14:26)

Burun tıkanıklığı nefes almamızı engeller ve ciddi oranda rahatsızlık verir. Yaşam kalitesini etkileyen ve insanlara ciddi derecede rahatsızlık veren burun tıkanıklığı basit gribal enfeksiyonlardan ya da mevsimsel geçişlerden kaynaklı olabilir. Ancak sürekli burun tıkanıklığı yaşanması uykusuzluğa, halsizliğe, horlamaya performansta kayıplara ya da ağır hastalıklara neden oluyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Özellikle soğuk kış aylarının gelmesiyle beraber vücudun direnci düşer. Buna ek şekilde, beslenme düzenindeki eksikliler ya da sağlıksız beslenme bağışıklığın düşmesine neden olur. Mikroplara karşı direnci düşen bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda vücut hastalığa daha yatkın olur. Bununla beraber nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar meydana gelir. Bu rahatsızlıkların günlük yaşamda burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi yan etkileri ile karşılaşılır. Burun tıkanıklığından kurtulmanın doğal çözümleri vardır.


Tıkalı burnun açılması için havaya nem katacak nemlendiricilerin kullanılması, iltihaplı burun yollarının ve mukusun parçalanmasına katkı sağlayacaktır. Ancak astım bulunuyorsa, nemlendirici kullanmadan önce hekime danışmak gerekir. Bunun yanı sıra tıkalı burnun açılması için;

- Zencefil çayı tüketilmelidir. 

- Uyurken yastığın yüksek olması önemlidir. 

- Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir.

- Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir. 

- Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir.

- Baharat tüketilebilir.

- Bol sıvı tüketilmelidir. 

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Zencefil Çayı: Zencefil, içerdiği maddeler ile mukoza akışkanlığını arttırıp geniz kanallarının açılmasına yardımcı olur. Zencefil kök veya toz olarak aktarlardan temin edilebilir. 2 bardak su kaynatılarak, 2 tatlı kaşığı zencefil tozu konulur. Kök şeklinde alındığı takdirde avcun içi kadar bir parça dilimlenerek eklenmelidir. 10 dakika boyunca bekleterek süzülmelidir. 1 bardak içilerek, kalan kısmı temiz bir bez desteğiyle buruna sıcak kompres olarak uygulanmalıdır. 


Zeytinyağı: Burun içerisine damlatılacak birkaç damla zeytinyağı, burun tıkanıklığını alır.

Elma Sirkesi: Mukusun incelmesine fayda sağlayan elma sirkesi aynı şekilde asidik yapısından ötürü burnun içerisinde yer alan virüs ve bakteri oluşumunu engelleyerek yeniden mukus üretiminin önüne geçer. Bir bardak ılık su içerisine bir tatlı kaşığı bal ile bir çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek gün içinde 2 kez içip, burun tıkanıklığı durdurulabilir. Bir başka metot ise ılık su içerisine iki tatlı kaşığı elma sirkesi eklenerek, karışımı burundan çekip burnun temizlenmesidir.

Lavanta çiçeği: Lavanta çiçeği de burun tıkanıklığı için doğal çözümlerden biridir. Bir tutam lavanta çiçeğinin yapraklarını kaynamış su içinde 10 dakika kadar demleyin. Karışımı süzün ve suyunu hastalık boyunca her saat başı burnunuzdan çekin.

Tuzlu Su: Bir bardak ılık su içerisine bir çay kaşığı kadar tuz ekleyerek burun temizlenebilir. Arzu edilirse pH dengesinin sağlanması adına içine bir çay kaşığı karbonat eklenebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal