Burun Ameliyatında Tamponsuz Dönem

Hastaları ameliyat sonrasında tampon kullanmaya mecbur eden burun ameliyatlarında tampon dönemi bitiyor. Burun içinin daha kolay iyileşmesini sağlayan tamponsuz burun ameliyatlarında, eriyen dikişlerle mukoza birbirine dikilebiliyor.

05.02.2021-14:25 - (Son Güncelleme: 05.02.2021-14:25) Burun Ameliyatında Tamponsuz Dönem

Çok yakın zamana kadar burun kemiği eğriliği ameliyatı denilince, akla cerrahi sonrası kullanılan tamponlar geliyordu ve hastalar tampon korkusundan ameliyat olmaktan vazgeçebiliyorlardı.  

Yıllar içinde teknoloji ve tıbbi malzemelerdeki gelişmelerin yanı sıra kulak burun boğaz uzmanlarının kendilerini ve tekniklerini geliştirmesi sonrası burun ameliyatları, hasta ve hekim dostu haline geldi. Burun ve sinüs ameliyatlarında her geçen gün yeni gelişmeler yaşandığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Topaloğlu, ‘Burun sağlığı söz konusu olduğunda, özellikle son 10 yıl içinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bazı yenilikler öne çıkıyor’ dedi. 

Gelişmelerle ilgili konuşan Topaloğlu, ‘Eskiden ameliyat sonrasında hasta bir-iki gün tampon kullanmak zorunda kalıyordu. Daha önceki yıllarda bez tamponlar kullanılırken, sonrasında süngerimsi materyalden ya da silikondan yapılmış olanlar devreye girdi. Bunlar; hastanın nefes almasını engelliyordu, yemek yemesini zorlaştırıyordu, kulaklarda basınç oluşmasına yol açıyordu. Günümüzde, tamponsuz burun ameliyatı yapan hekim sayısı giderek artıyor. Böylece çok daha fazla oranda hasta, tamponsuz burun ameliyatı olabiliyor’ açıklamalarında bulundu. 

Burun ameliyatlarında kullanılan cerrahi navigasyon cihazı da ameliyatların daha emniyetli yapılmasını sağlıyor. Navigasyon cihazı ile sinirlerin ve damarların yoğun olduğu, göz ile beyne çok yakın bu bölgede ameliyat yapılırken, hekimler yüzün neresinde olduklarını ve nereye yaklaştıklarını kontrol edebiliyor. 


BURUN ETLERİNİN KÜÇÜLTÜLMESİNDE LAZER KULLANIMI 

Aynı zamanda havayı nemlendirmek, ısıtmak ve filtrelemek gibi görevleri bulunan burun etleri de, büyüdüğü takdirde ya tamamen alınıyordu ya da küçültülmesi için elektriksel yöntemler kullanılıyordu. Günümüzde burun mukozasına zarar veren elektriksel yöntemler yerine, lazer fiberiyle burun eti içine istenilen pek çok bölgeden girilerek, mukozaya zarar vermeden etler küçültülüyor. Burun eti, daha sonradan tekrar büyüyebilse de, lazer yönteminde sonuçlar daha uzun vadeli oluyor. 


SİNÜZİT TEDAVİSİNDE BALON SINOPLASTİ 

Burun ameliyatının yanı sıra, sinüs ameliyatlarındaki yeni gelişmeler de hem hasta hem de hekim açısından kolaylık sağlıyor. Balon sinoplasti yöntemi sayesinde dokuyu kırmak, kesmek, koparmak gerekmeden ameliyat yapılıyor. Bu yöntemde, tıpkı kardiyolojide tıkalı damarların açılması için kullanılan sisteme benzeyen bir balon sistemi kullanılıyor. Önce, ince ışıklı fiber kılavuz tel yollanarak sinüsün içine giriliyor. Ardından kılavuz tel üzerinden sönük halde gönderilen balon, sinüs girişinde şişirilerek, bölgedeki tıkanıklık açılıyor. Sinüs ilaçla yıkanarak, içi temizleniyor. Böylece açılan sinüsün mukoza, enfeksiyon ya da alerji gibi nedenlerle tekrar tıkanıp kronik hale gelmesinin önüne geçiliyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal