24.01.2021-18:06 (Son Güncelleme:24.01.2021-18:06)


1

Havanın soğuması ile birlikte doğalgaz tüketimi de arttı. Özellikle bir anda gelen kar yağışı ve soğuk hava dalgası doğalgaz kullanımını artırdı. Haliyle doğalgaz faturası da kabarık gelmeye başladı. Peki doğalgaz faturasını nasıl düşürebilirim? Doğalgaz faturasının az gelmesi için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Tüketimini gece saatlerinde yoğunlaştıran aboneler, daha düşük fatura ödüyor. İşte detaylar…



2

Havaların soğumasıyla artan doğal gaz tüketimi faturaları kabartırken, alınacak bazı önlemlerle tasarruf yapmak ve gaz harcamalarını belli oranda düşürmek mümkün. Isıyı içeride tutacak yalıtım önlemi almak, kombi peteklerini kapatmamak ve düzenli cihaz bakımı büyük önem taşıyor. Alacağınız küçük önlemlerle hem doğal gaz faturanızda 50 lira tasarruf sağlayabilir hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek olabilirsiniz...



3

Tüketimini gece saatlerinde yoğunlaştıran aboneler, daha düşük fatura ödüyor. Tabii bunun için önce dağıtım şirketlerine başvurup T3 tarifesini seçmek gerekiyor.



4

Milyonlar, korona salgınının bitmesini evde beklerken daha önce ev dışında yapılan pek çok faaliyet de eve taşındı. Her şeyden önce okullar... Öğrenciler derslerini bilgisayardan ya da televizyondan takip ediyor. Evden çalışabilenler de keza işlerini bilgisayarla yapıyor. Okuluna, işine evden devam etmese de insanlar çok gerekmedikçe dışarı çıkmıyor. E zaten restoranlar, kafeler kapalı, havalar soğuk gidiyor. Hep evdeyiz yani.



5

Pandemi nedeniyle hep evde olmamız, elektrik faturasını daha da şişiriyor. Bilgisayarı, televizyonu açtın, elektrik... Fırını çalıştırdın, ütü yaptın, çamaşır, bulaşık yıkadın, elektrik... Fatura kabarıyor. Peki, faturayı düşürmenin püf noktaları var mı? Milliyet'te yer alan habere göre, Sektörün önde gelen oyuncularından Kolen Enerji'nin Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt merak edilen soruları yanıtladı.



6

SAATE GÖRE FİYAT

SAATE GÖRE FİYAT

Elektrik faturaları pandemi döneminde daha da kabardı. Hepimiz evdeyiz ve sürekli tüketiyoruz. Faturayı düşürmenin püf noktası var mı?



7

Elektriği daha verimli tüketmek, faturaları düşürmek elimizde. Meskenler için ilk adımda tarife seçimi önemli. Seçebileceğiniz iki tarife var. Tek zamanlı ve çok (üç) zamanlı tarife. Tek zamanlıda tüm gün birim fiyat aynıdır. Çok zamanlıda T1 yani gündüz elektrik tüketimi, T2 puant elektrik tüketimi ve T3 gece elektrik tüketimi birim fiyatları farklıdır. Tüketiminizi T3'e yani gece saatlerine yoğunlaştırabilirseniz, çok zamanlı tarifeyi seçmek avantajlı. Biz buna gece tüketimi, T3 modeli diyoruz. Gece 22.00'den sabah 06.00'ya kadar devam eden süreyi kapsar. Gece tüketimini artırma şansınız yok ise tek zamanlı tarife doğru olanıdır. Meskenlere T3, diğerlerine ise 24 zamanlı tarife modelini öneririm.



8

Bu tarife, gece 10'dan sonra devreye otomatikman giriyor mu? -Girmiyor. Bunun için her ilde bulunan elektrik dağıtım şirketlerine giderek tarife seçimi yapmanız gerekir. Bizim şirketlerimizde bunu yapmanız için İstanbul'da Boğaziçi'ne, Antalya'da Akdeniz'e gitmeniz gerekir. Anadolu yakasında oturanlar Enerjisa'ya gitmeli mesela.



9

TASARRUFLU CİHAZLAR

TASARRUFLU CİHAZLAR

3+1 evde, dört kişilik bir aile. Aylık 200 liralık elektrik faturasını 50 TL düşürmek isterse, neler yapmalı?



10

Yüzde 25 tasarruf demek bu. Bunu sadece tarife değişikliği yaparak sağlayamazsınız. Üç aşamalı tedbirleri uygulamak lazım. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya grubunun sınıfı mutlaka enerji tasarrufu yapan A+ ürünlerden seçilmeli. Basit söylemle A'nın yanında + ne kadar çok ise o kadar iyi. Çok daha az enerji tüketir. Daha kapasiteli bir eşyaya ihtiyacınız varsa, bütçeniz uygunsa ucuz diye asla daha düşük kapasitelisini almayın. Ya da tam tersi size 8 kg bir çamaşır makinesi fazlasıyla kâfiyken 12 kg'lık bir çamaşır makinesi almayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR