Bunları yapıyorsanız dikkat! Yaz döneminde sıkça yapılan hatalar sağlığı olumsuz etkiliyor

Yaz mevsimi ile birlikte fazla kilolardan ve şişkinlikten kurtulmak isteyen birçok kişi dengeli ve düzenli beslenmenin yolunu aramaktadır. Beslenme konusunda dikkat etmemiz gereken birçok nokta bulunurken bunların neler olduğu merak ediliyor. İşte yaz sofralarında uzak durulması gereken hatalar…

25.07.2022-11:02 - (Son Güncelleme: 25.07.2022-11:02) Bunları yapıyorsanız dikkat! Yaz döneminde sıkça yapılan hatalar sağlığı olumsuz etkiliyor

Yaz dönemi geldiğinde birçok aperatif de hayatımıza girerken sağlıklı beslenme düzeni de ikinci planda kalmaktadır. Ancak bazı besinlerden kaçınmak ya da ürünlerin dengesini bozmak birçok rahatsızlığı da peşinde getirmektedir. Hava sıcaklığı ile birlikte vücut sıcaklığı da artmaktadır. Vücut işleyişini düzene sokmak ve dengeli beslenmek önemli bir noktadır. Bu nedenle yaz döneminde beslenme düzenimizi daha çok dikkat etmemiz gerek. İşte yaz sofralarında uzak durulması gereken hatalar… 

Yazın beslenme düzeninde yapılmaması gereken hatalar nelerdir? 

Sağlığımız için yeterli ve dengeli beslenmek önemli bir noktadır. Yaz mevsiminde bu düzene ne kadar kaçırırsak da bazı ufak değişiklikler ile tekrardan düzene koyabiliriz. Yaz mevsiminde birçok kişinin sık sık yaptığı birçok hata bulunmaktadır. Bu hatalar şu şekildedir:  

Yeterince su içmemek

Sıcaklıkların artması ile birlikte vücudun susuz kalma oranı da artmaktadır. Herkesin düzenli olarak sıvı tüketimi yapması gerekmektedir. Ancak bununla birlikte ne içtiğimizde çok önemlidir. İçtiğimiz bazı içecekler susuzluk hissini giderse bile vücuda yeterince su alımı gerçekleştirmez. Vücudumuzun susuz kalmaması için su tüketimini yaz mevsiminde artırmamız gerekmektedir.  

Su İçmemek

Her gün dondurma yemek 

Yaz mevsimi dendiğinde akla ilk gelen yiyeceklerden biri dondurma olurken her gün yemenin de belli başlı zararları. bulunmaktadır. Şerbetli tatlılar yerine dondurmayı tercih edebilirsiniz ancak bu tercihi her gün olmamalıdır. Düşük şeker oranına tutturmak için hazır dondurmaları tüketmemeye özen gösterin. 

Buzlu su içmek

Yaz yada kış fark etmeksizin Uzmanlar günlük bir buçuk ya da iki buçuk litre su tüketimi yapılması gerektiğini söylemektedir. Yaz aylarında susuzluk hissi daha fazla olacağından su tüketim miktarını da düzenli olarak arttırmanız gerekmektedir. Yaz sıcakları nedeniyle birçok kişi terlerken vücudumuzda su kaybetmektedir. Soğuk su içmenin bir zarar yokken su içerisine buz atmanın faydalı bir yöntem olmadığını söylemek gerekir. Buzlu su mide sorunlarına yol açacaktır.  

Şekerli içecekler içmek

Yaz mevsiminde susuzluğumuzu gidermek için pek çok farklı içecek tercih edilmektedir. Özellikle şekerli içecekler tercih edilirken bunların kalori değerleri çoğunlukla görülmemektedir. Bir kola içerisinde 130 kalori yer alırken 7 adet küp şeker de bulunmaktadır. Bu nedenle yaz dönemi süresince susuzluğumuzu gazlı içecekler yerine su ile gidermelisiniz.

Şekerli İçecek Tüketmek

Çiğ sebzeleri çok fazla tüketmek

Yaz mevsiminde sebze ve meyveler oldukça fazladır. Özellikle salataları çeşitlendirmek için birçok farklı sebze ve meyve kullanılmaktadır. Bu aynı değişimden bağırsaklar zarar görebilir. Çin sebzeler özellikle bağırsak gibi çeşit çeşitli organlara birçok faydası bulunmaktadır. Ancak düzenli olarak sebze tüketimine alışkın değilsiniz bu durum sizi olumsuz etkileyecektir. 

Hazır sosları tercih etmek

Yaz mevsimi ile çiğ sebze ve salata tüketimi artarken içerisine konulan farklı soslarda çok kullanılmaktadır. Sos kullanımını minimum düzeye indirmek hem sağlık açısından hem de kalori açısından oldukça önemlidir. Bu soslar yerine sağlıklı olan zeytinyağına tercih edebilirsiniz. 

Çok fazla mangal yapmak

Güneşin görünmesi ile birlikte birçok kişi de mangal yakmaktadır. Ancak mangal yakarken dikkat edilmeyen bazı noktalar kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Mangalın zararlı etkilerinden kurtulmak için elektrikli mangalları tercih edebilirsiniz. Ancak normal mangal yapmak istiyorsanız bunun için çok sık yapmamaya ve pişirme sırasında eti yapmamaya dikkat etmeniz gerekir. 

Mangal Yakmak

Piknik sırasında yiyecekleri yanlış saklamak

Yaz mevsimi ile birlikte gıda zehirlenmeleri de artmaktadır. Bunun en büyük nedeni gıdaların yanlış koşullarda saklanmasıdır. Gıdaların soğuk kalması gereken durumlarda soğuk zinciri kırmamanız veya soğutucuyu atlama manası önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte gıdaları güneş altında tutmamaya özen göstermeniz gerekir. Bununla birlikte piknikte mayonez kıyma gibi besinler çabuk bozulma olasılığı olan besinler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bunları çok fazla tercih etmemek gerekmektedir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal