04.03.2020-16:59 (Son Güncelleme:29.03.2024-10:57)


1

Hem vücut sağlığı hem de sosyal hayatımız için sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmak oldukça önemlidir. Ağız sağlığınıza özen gösterip, düzenli olarak diş fırçalayıp kontrollerini aksatmadan yaptırıyor olabilirsiniz fakat bu yeterli olmaya bilir. Sağlıklı dişler için düzenli bakım yaptırmanın yanı sıra yediğiniz gıdalara da dikkat etmeniz gerekir. İşte tükettiğinizde dişlere zarar verip çürümesine neden olan o besinleri Diş Hekimi Pertev Kökdemir sıraladı...



2

Enerji ve Spor İçecekleri

Enerji ve Spor İçecekleri

Enerji ve spor içeceklerini özellikle spor öncesinde kullanmanın sağlıklı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki yüksek oranda şeker barındıran bu içecekler dişlere zarar veriyor. Ayrıca spor yaparken oluşan ağız kuruluğunu asitli bir içecekle gidermek dişlerin yanı sıra ağız içindeki yumuşak dokular için de zararlı olacaktır.



3

Patates Cipsi ve Ekmek

Patates Cipsi ve Ekmek

Bu besinle çok lezzetli olabilir fakat dişlere zarar veren yiyeceklerin de başında yer alır. Çünkü patates cipsini çiğnedikten sonra dişlerin arasına kaçma ve diş yüzeyine yapışabilir. Bu durumda dişlerin çürümesine neden olabilir.



4

Meyve Suları

Meyve Suları

Meyve suları asidik ve şekerli yapıları nedeniyle diş çürümelerine neden olabilmektedir. Meyve suyu içtikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.



5

Soda

Soda

Özellikle meyveli sodalar, şekerli olmalarından dolayı çürümeyi hızlandırabilirler ve içerdikleri yüksek asit diş minenize zarar verebilir.



6

Kahve

Kahve

Kahve de dişlerde leke oluşmasına sebep olan ve dişleri sarartan içeceklerden biridir. Kahve sonrasında bir bardak su içme alışkanlığını edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra kahvenize şeker koyuyorsanız bunu da azaltmanızda fayda var.



7

Turunçgiller

Turunçgiller

C vitamini bakımından zengin olan portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller, yüksek asit oranda asit içerdikleri için diş sağlığını tehdit eder. Özellikle greyfurt ve limonu tek başına tüketecekseniz arkasından mutlaka ağzınızı çalkalamanız gerekir.



8

Şekerler ve Çikolatalar

Şekerler ve Çikolatalar

İster yumuşak macunumsu ister sert olsun, her türlü şeker dişler için zararlıdır. Ne kadar şekerli beslenirseniz diş hekimini ziyaret etme sıklığınız o kadar artar. Şeker, ağızdaki bakterilerin en sevdiği besindir. Çünkü şekerler ve çikolatalar dişe yapışır ve uzun süre dişle temasta kalarak çürüğe sebep olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR