Brexit nedir, ne demektir? Brexit anlamı nedir?

Son zamanlarında gündeminde yer alan İngiltere'nin AB'den ayrılıp ayrılmayacağı dair oylama başlatıldı. Oylama da dikkatleri çeken 'brexit' kelimesinin ne demek olduğu merakları arttırdı. Brexit nedir, ne anlama gelir sorusuna yanıt aranmaya başlandı. İşte brexit kelimesine dair detaylar haberimizde

23.05.2022-18:09 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-18:09) Brexit nedir, ne demektir? Brexit anlamı nedir?

Avrupa Birliği'nden İngiltere'nin çıkıp çıkmayacağı üzerine büyük oylama başlatıldı. Avrupa Birliği'nden il kez bir ülkenin çıkış oylaması yapılmaktadır. Oylama sırasında yaşanan olaylar üzerine 'brexit' kelimesi gündeme geldi. Brexit nedir? Brexit ne anlama gelir? Brexit hakkında detaylar haberin devamında

Brexit nedir?

Britain yani Britanya olarak adlandırılan Brexit, Exit kelimesiyle birleştirilerek kullanıma açıldı. Brexit'in kelime anlamı ise İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması üzerine kullanıldı. İngiltere'nin AB'den çıkma istemi üzerine büyük bir oylama başlatıldı. 58 yıllık geçmişe sahip olan AB ilk kez kendi isteğiyle ayrılan bir ülkeyle karşılaşıyor. 3 trilyon doların üzerinden ekonomiye sahip olan İngiltere en gelişmiş ülkelerden kabul edilmiştir.

Brexit ne demek?

Brexit'in kelimesi nereden geliyor?

Geçtiğimiz zamanlarda Yunanistan'ın ekonomik nedenlerden dolayı çöktüğünde Grexit adından bir kelime gündeme gelmişti. Grexit kelimesi ise Greece ve Exit kelimelerin birleşiminden doğmuştur. Bu kelime Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkmak istediğini temsil etmekteydi. Günümüzde ise İngiltere'nin AB'den çıkma isteği üzerine Brexit kelimesi türedi. Exit yani çıkış ve Britanya'nın birleşmesiyle meydana geldi.

Brexit oylamasının sonucu

En gelişmiş ülkelerden olan İngiltere'nin AB'den çıkışı %52 oy ile gerçekleşti. %52 Avrupa Birliği'nden ayrılalım oyunu kullanırken %48 AB'de kalalım oyunu kullandı.  

İngiltere AB oylama sonucu

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal