Borsa Nedir? Borsa Hakkında Bilgiler

Borsa nedir? Borsa nasıl oynanır? Hisse senedi nasıl alınır, nasıl satılır? Halka arz ne demektir?Teknik analiz, temel analiz nedir? Borsa hakkında bilmek istediğiniz her şey.

29.03.2021-16:44 - (Son Güncelleme: 29.03.2021-16:53) Borsa Nedir? Borsa Hakkında Bilgiler

BORSA NEDİR? BORSA NE DEMEK?

Borsa kelimesi sözlük anlamıyla ticaret erbaplarının ve sarraflarla değerli kâğıt ve tahvil alışverişiyle uğraşanların alım satım ve değişim amacı ile devlet denetimi altında iş yaptıkları alana denir.

Kısacası belirli kurallara göre, talep edilen mallar için organize edilmiş piyasaya verilen isimdir. Örnek olarak hisse senedi gibi değerli evrakların alınıp satıldığı yerlere menkul kıymet borsası denmektedir. Yeni ismiyle Borsa İstanbul(BİST) eski adıyla da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) adından da anlaşıldığı üzere bir menkul kıymet borsasıdır.  

Borsalarda alıcı ve satıcılar genel olarak komisyoncuların aracılık yapmasıyla karşı karşıya gelirler ve bu karşılaşmada satıcının arzı ile alıcının talebi fiyatı belirler. Ve anlık olarak değişen arz talep dengesine göre fiyatlarda değişiklik gösterilir. Her borsanın kendine özgü kuralları ve standartları vardır. Aynı zamanda borsalarda bir düzenleyici ve denetleyici kurum bulunur.


Türkiye'de Borsa İstanbul, bir anonim şirkettir ve kendi yönetim kurulunun aldığı kararlar ile yönetilir. Aynı zamanda da 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu esasları içinde sermaye Piyasası Kurulu tarafından da denetlemesi yapılır.

Borsa İstanbul'da şu dönemde işlem gören şirket sayısı 568'dir.  Borsa İstanbul yönetim kurulu tarafından bu sayının artırılması için çalışmalar sürdürülmektedir

HALKA ARZ NE DEMEK?

Bir şirketin Borsa İstanbul'da işlem görebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu tarafından halka arz izahnamesi onaylanması şirketlerin halka arz işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Halka arz, payların çok sayıda ve önceden bilinmeyen yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla satışı olarak tanımlayabiliriz.

BORSA NASIL OYNANIR? HİSSE SENEDİNE NASIL YATIRIM YAPILIR?

Eğer borsaya yatırım yapmak istiyorsanız, bunun için herhangi bir bankadan yatırım hesabı açabilir veya aracı kuruluşlarla çalışabilirsiniz. Bu kuruluşlardan herhangi birisini seçip bir hesap açıp yatırımlarınızı bu hesaplara aktardıktan sonra borsada işlem gören şirketlere siz de diğer herkes yatırım yapabilirsiniz.

TEMEL VE TEKNİK ANALİZ NEDİR?

Profesyonel bir yatırımcı olmak istiyorsanız bu bağlamda hisse senedi analizleri yapabilmeniz gerekiyor. Temel analiz ve teknik analiz ile sayısal ve istatistiki veriler yatırım yapacağınız hisse senedine karar vermek ve yatırımı yapmak aşamasında en büyük yardımcınız olacaktır. Ayrıca şirketlerin faaliyet raporları, yönetim kurulu kararları ve Kamuyu Aydnlatma Platformu (KAP) açıklamalarından mutlaka haberdar olmalısınız

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal