BİST100 Endeksi Nedir?

'BİST100 nedir?' sorusu yatırımcılar tarafından sıklıkla merak edilen bir sorudur. Borsada yatırım yapacak kişileri öncelikli olarak BİST100 endeksi karşılar. Bu nedenle bu endeksin bilinmesi büyük önem arz eder. Peki, BİST100 endeksi nasıl belirlenir? BİST100 endeksi ne zaman değişir?

22.03.2021-12:53 - (Son Güncelleme: 03.05.2021-10:02) BİST100 Endeksi Nedir?

BİST100 borsa endeksi, içerisinde Türkiye'nin borsada işlem gören en değerli 100 şirketini barındırır. Bu nedenle, endeksin oranının hesaplanması, Türkiye piyasalarında işlem gören diğer hisseler hakkında da fikir verir. Bu nedenle, endeksin iyi anlaşılması, hisse değerlendirme parametrelerinde mutlaka yer alması gerekmektedir.

BİST100 NEDİR?

BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul’da alım satım işlemi gören ve işlem hacmi baz alındığında Borsa İstanbul'daki en yüksek 100 hisse senedinin performansını gösteren, bu performansları ölçen endextir. BİST100 aynı zamanda yurtdışı piyasalarında Türk borsasının göstergesi olarak da anlam ifade etmektedir. BİST100 endeksinin piyasa kodu XU100'dür.

BİST100 endeksi Borsa İstanbul'un en popüler endeksidir ve istisnasız her büyük yatırımcı tarafından fiyat oranları dikkatle takip ve analiz edilir. 

BİST100'ün sıklıkla takip edilmesinin en büyük nedeni, Borsa İstanbul'un genel düşme ve yükselme yorumlarının bu endeksin analiz edilmesiyle yapılmasıdır. Daha kapsamlı bir açıklama yapacak olursak, Borsa İstanbul'un en büyük 100 hissesi, Türk borsasının tamamı hakkında fikir vermektedir ve kapsamlı hisse analizlerinde değerli bir ölçüt olmaktadır.

BİST100 ENDEKSİ NASIL BELİRLENİR?

Borsa İstanbul’da işlem gören şirket hisseleri yılda 4 kez gözden geçirilir ve BIST 100 endeksinde yer alacak yeni hisseler belirlenir. Yeni hisselerin girişiyle birlikte bazı hisseler de endeksten çıkartılır. 

BİST100 endeksine girecek hisselerin seçimini Ulusal Pazar’da işlem gören şirketler, Kurumsal Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortakları ve girişim sermayesi yatırım ortakları payları gerçekleştirmektedir.

Fiili dolaşımdaki paylar (FDP), piyasa değeri ve günlük ortalama işlem hacmine göre büyükten küçüğe sıralanarak her iki sıralamada da üst sıralarda yer alan hisse senetleri endekse dâhil edilir. Dönemsel değişiklikler, ilgili endeks dönemi başlamadan en az 10 gün önce ilan edilir.

BIST 100 endeksinde yer alacak şirket hisse senetleri, sadece A ve B grubunda bulunan hisselerden seçilir. Yani C ve D grubu, BIST 100’e dâhil edilmemektedir. Çünkü C ve D grubunda yer alan hisseler, A ve B grubu hisselerine nazaran yatırımcılar için daha fazla risk taşır. 

BİST100 ENDEKSİ NE ZAMAN DEĞİŞİR?

BIST 100 endeksi; Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül, Ekim-Aralık olacak şekilde 3 ayda bir yeniden belirlenmektedir.

ENDEKSTEN ÇIKARILAN HİSSELERE NE OLUR?

XU100 endeksinden çıkarılan hisseler genellikle başka endekslere dahil edilir. Ancak BİST100'den çıkarılıp da başka endekslere dahil edilmeyen hisseler de bulunmaktadır.

BİST100 YÜKSELİRSE NE OLUR?

BIST100 endeksi yükseldiğinde ekonomik büyüme gerçekleşmiş demektir. Borsalar bir ülkenin ekonomik gelişmişliğiyle doğru orantılıdır. Ekonomik büyüme gerçekleştiğinde borsa yükselir, düşüş gerçekleştiğinde borsa da düşer. Bu nedenle BIST100 endeksine bakıp ülkenin ekonomik gidişatı hakkında yorum yapmak mümkündür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal