Birikmiş yetim aylığı miktarı nasıl öğrenilir? Babadan emekli maaşı almak isteyenler dikkat! Gerekli şartlar belirtildi

Vefat etmiş babadan emekli maaşı almak isteyenler, maaş alma şartlarını araştırıyor. Babasının emekli maaşını almak isteyenlerin bazı şartları karşılaması gerekiyor. Gündemde yer alan diğer bir konu da birikmiş yetim aylığı sorgusunun nasıl yapılacağıdır. Birikmiş yetim aylığı olup olmadığını merak edenler, yetim aylığı sorgusu nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arıyor.

16.05.2022-15:11 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-15:20) Birikmiş yetim aylığı miktarı nasıl öğrenilir? Babadan emekli maaşı almak isteyenler dikkat! Gerekli şartlar belirtildi

Hak sahipleri, birikmiş yetim aylığı ödemelerinin olup olmadığı öğrenmek için konuyu gündeme taşıdı. Birikmiş yetim aylığı hakkında bilgi almak isteyenler, e- Devlet üzerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri aracılığıyla bu bilgilere ulaşabilmektedir. Birikmiş yetim aylığının miktarını öğrenmek isteyen kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesi üzerinden "Dul ve Yetim Maaşı (Aylığı) Sorgulama" şeklinde arama yaparak ilgili sayfaya ulaşabilir. Hak sahipleri buradan maaş tutarını gösteren belgeleri görebilmektedir. SGK Müdürlükleri aracılığıyla bilgi almak isteyenler, kimlikleri ile birlikte müdürlüklere giderek çalışanlardan bilgi alabilmektedir.

Vefat etmiş babadan emekli maaşı nasıl alınır?

Vefat etmiş babasının emekli maaşını almak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. 2022 yılında gereken şartlar şu şekilde belirtilmiştir;

- Yaşlılık ve ölüm sigortası almak isteyenlerin en az 1800 prim günü ödemiş olması gerekir.

- SGK sigortası bulunanların en az 5 yıl boyunca sigortalı olması ve 900 prim gününü ödemiş olması gerekir.

- Babadan emekli maaşı almak isteyen kişilerin babalarının vefat etmeden önce emekli olmuş olmaları gerekir.

- Vefat eden babanın SGK borcunun bulunmaması gereklidir.

Vefat etmiş babadan emekli maaşı nasıl alınır

Babasından kalan emekli maaşını almak isteyen kişilerin SGK Müdürlüklerine kişisel başvuruda bulunmaları gerekir. Emekli maaşını almak için gereken şartları karşıladıkları kanıtlandığında kişilere babalarının emekli maaşı bağlanır. Kişi, gereken şartları taşımaya devam ettiği sürece maaş almaya da devam eder. 

Dul kalan kadın eşinden ve babasından maaş alabilir mi?

Güncel şartlar değerlendirildiğinde dul kalan kadının eşinden ve babasından maaş alması mümkündür. Babadan emekli maaşı almak isteyen kadınların eşlerinin babalarından önce vefat etmiş olmaları gerekir. Ek olarak maaş almak isteyen kadınların sigortalı olarak çalışmıyor olmaları gerekir. 

Yetim aylığı ne kadardır

Yetim aylığı ne kadardır?

Yetim aylığı alan çocuklara yüzde 25 maaş payı verilmektedir. Vefat eden babanın aldığı maaşın yüzde 25’i çocuklara verilir. Ayrıca babanın anne babası yaşıyorsa onların ve eşlerinin de maaş almak hakkı vardır. Dul karı koca için verilen maaş payı yüzde 50’dir. Aylık alacak çocuk yoksa dul eşe maaşın yüzde 75’i verilir. Vefat eden kişinin anne babası yaşıyorsa ve bakıma muhtaç haldeyse, anne babaya ve yetim çocuğa yüzde 25 oranında maaş bağlanır.

Yetim aylığı başvurularını tamamlayan kişilere yetim aylığı bağlanır. İşlemler tamamlandıktan sonraki ay kişi, yetim aylığı almaya başlar. Yetim maaşları, hak sahibi adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılmaktadır.

Yetim maaşının birikme durumu, babanın vefat etme tarihiyle hak sahibinin aylık için başvuru yaptığı tarih arasında geçen sürede gerçekleşir. Birikmiş aylık varsa bu ücret, hak sahibinin aldığı ilk maaşa eklenir. Birikmiş yetim ya da dul maaşı, kişilerin aldıkları ilk maaşa yansır. 

Yetim aylığı eşe devredilir mi?

Yetim aylığı alan kadınlar evlendikleri ya da sigortalı bir işe başladıkları takdirde yetim aylıkları kesilir. Çocuğun alamadığı yetim maaşı annelerine aktarılır ya da eşin aldığı dul maaşının oranı yüzde 75’e çıkartılır.

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal