Bina Kimlik Sistemi'ne İlişkin Yeni Düzenlemeler Yapıldı

Türkiye'de yapı denetimli olarak tamamlanan her binanın denetimi ve takibi ile teknik ve genel bilgilerine ulaşılması amacıyla geliştirilen Bina Kimlik Sistemi'nin (BKS) uygulanmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

24.06.2021-01:50 - (Son Güncelleme: 24.06.2021-01:50) Bina Kimlik Sistemi'ne İlişkin Yeni Düzenlemeler Yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlemeler Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikteki değişiklik ile Türkiye'de yapı denetimli olarak tamamlanmış tüm binaların denetimi ve takibi ile teknik ve genel bilgilerine ulaşılması amacı ile geliştirilen Bina Kimlik Sistemi'nin (BKS) uygulanması ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

Bu bağlamda Bakanlık tarafından uygun görülen yapılardan iş bitirme seviyesine gelenler, yapı denetim kuruluşu tarafından Bakanlıktan temin edilen BKS'yi yapının kolay bir şekilde görünebilecek bir yerine asacak.

SERTİFİKA BEDELLERİ HER SENE BAKANLIK TARAFINDAN BELİRLENECEK

Sertifikanın bedelleri her sene Bakanlık tarafından belirlenerek açıklanacak. Bu bedel Bakanlık döner sermaye hesabına yatırılacak.

Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce iş bitirme aşamasında olan yapıların sertifikalandırılmasının usul ve esasları da Bakanlık tarafından belirlenecek.

BİNA KİMLİK SİSTEMİ

Bakanlık tarafından Türkiye'de yapı denetimli olarak tamamlanmış her binanın denetimi ve takibi ile teknik ve genel bilgilerine ulaşılması amacı ile BKS uygulaması geliştirildi.

Yapılara kimlik belgesi verilmesi niteliğinde olan BKS ile her yapıya sertifika özelliğinde QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiket verilecek.

Yapı sahiplerinden herhangi bir ücret alınmadan montajı yapılacak levha ile mimari kirliliğin engellemesi, statik aykırılıkların engellenmesi, uzun mesafe okuma işlemini yapabilen RFID okuyucu sayesinde bina kat planları gibi teknik verilere, yapının genel verilerine ve yapıda ikamet edenlerin bilgilerine kısa zamanda erişilmesi sağlanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal